Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 egyszerű ételspórolós tipp Jamie Olivertől!

default user icon
MME
A mesterszakács, aki elsősorban arról ismert, hogy percek alatt képes összedobni egy zseniális, királyi vacsorát, és azon dolgozik hogy minden brit kisgyerek egészséges ebédet kapjon, minden nap, most új kihívással néz szembe: Jamie Oliver idén az elképesztő méreteket öltött ételpazarlással veszi fel a küzdelmet, és konkrét tippeket ad arra nézvést, hogyan tudjuk mindezt a saját otthonunkban elérni.

Jamie Oliver egy pillantra sem tud megállni, a folyamatos megújulás jellemzi, nem csak a gasztronómiáját, hanem a misszióit tekintve is. Miután egészséges iskolai étkezetetést intézett Nagy Britannia kisgyerekeinek, Nagy Britannia lakosságának féktelen élelmiszerpazarlását vette célba: a szigetlakók ugyanis 7 millió tonna ételt dobnak a kukába évente, ami 1 milliárd fontnyi ételt jelent havonta.

"Azt szeretném elérni, hogy a lehető legkevesebb ételt dobjuk ki, és ehhez tudnék is jópár tippel, trükkel, praktikával szolgálni" - nyilatkozta Oliver egyik fő partnerével, a Hotpointtal közösen indított "Eat your fridge" azaz "Fald fel a hűtődet!" kihívás elindítása kapcsán. Nézzük a legjobbakat!

1. Tárolj okosan!

Mivel a hűtőben különböző területein más és más a hőmérséklet, ezért a húst és a halakat a hátul és legalul, a tejtermékeket középtájon tároljuk!  Az ajtóban van a legmelegebb, itt a gyümölcsleveket és üdítőket tartsuk.

2. Mi kerüljön a hűtőbe?

Csak az, aminek ott a helye: a krumpli pléldául semmiképp, annak száraz, sötét helyen a helye, vagy a kenyér, ami a kenyértartóban, egy textilkendőben, vagy egy nejlonzacskóban a konyhapulton áll el legtovább.

12 ÉTEL, AMIT SOHA NE RAKJ A HŰTŐBE! >>> 
MI MEDDIG ÁLL EL A HŰTŐBEN? ÍGY TÁROLD A TOJÁST, A HÚST, A MARADÉKOT! >>>

3. Fagyasztva a legjobb!

A fagyasztók garantálják az étel időtállóságát: olyan, mint ha benyomnánk rajtuk a "szünet" gombot: a mélyhűtőbe téve nem romlanak tovább! Persze nem minden étel lefagyasztható - erről bővebbenitt ésitt írtunk!

4. Tekerd be!

 A friss fűszernövények nedves konyhai papírtörlőbe tekerve, a zöldségek és gyümölcsök pedig száraz papírtörlőbe tekerve állnak el, és maradnak frissebbek hosszabb ideig. Ha akkor mennyiség van a fűszerekből, hogy egy hétnél tovább tartana felhasználni, akkor aprítsd fel a felesleget, jégkockatartóba porciózd ki, és irány a mélyhűtő! A friss csilipaprikával ugyanígy járj el.

5. Mentsd meg a kenyered!

A kutatások szerint a brit háztatásokban - de gyanítjuk, ez nálunk sincs másképpen - az ételek közül, kenyérből dobják ki a legtöbbet. Pedig a szikkadt kenyér nagyon sok fékle képpen hasznosítható: lehet belőle pirított kenyérkockát gyártani és egy befőttes üvegben tárolni, vagy ledarálva nagyon jó prézli lehet belőle. További tippek a kenyér felhasználásáraitt!


 

AZ IGAZI SPÓROLÓS MENÜ: ISTENI FOGÁSOK KENYÉRMARADÉKBÓL! >>> 
6. Főzz kétszer annyit!

Ez így elsőre hülyén hangzik, mert hol itt a spórolás? Hát ott, hogy legközelebb nem kell sem kitalálni, sem elkészíteni, így időt spórolhatsz meg vele! Ha vékony falu edényben, vékony rétegbe porciózod, villámgyorsan kiolvasztható, amikor szükség van rá!

7. Maradékból finomat!

Az ebédről megmaradt sülthús a legjobb alapanyag, rengeteg dolgot készíthetsz belőle, például: tésztafeltét, saláta, ragu, rizottó vagy épp leves! De íme néhány konrét receptötlet:

TÚL SOK LETT A KRUMPLIPÜRÉ? KI NE DOBD! 3 BOMBAJÓ MARADÉKMENTŐ TIPP! >>> 
NE DOBD KI A MARADÉKOT - SPÓROLJ! 6 SZUPER TIPP AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁSRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss