Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így oszd be a konyhai teendőket, ha nem akarsz kikészülni karácsonyra! Tényleg hasznos trükkök

default user icon
MME
Ha te is olyan ember vagy, aki nem ismeri a csapatmunka fogalmát, amikor eljön az ünnepi készülődés ideje, akkor bizonyára karácsony este már úgy kell összekaparni magad a fa alól. Nekem sajnos elég ismerős ez a szituáció, de 2 éve megfogadtam, hogy a maximalizmusom nem mehet a Szenteste rovására, sem én a családom agyára. Sikeresen kidolgoztam egy jól működő haditervet, amit most megosztok veletek.

Lista, lista, lista

Ez az alapja mindennek, akármilyen mániákusan is hangzik. Jól jön ilyenkor egy segítő társ, akinek esetleg eszébe jut az is, amiről te megfeledkezel. Három listát írj, és legalább 2 héttel Szenteste előtt! Egy a karácsonyi menüt tartalmazza, a másik a bevásárló listát, a harmadik az időrendi sorrend legyen (Mit, mikor veszel meg? Esetleg online rendeled? Mikor teteted el a húst a hentessel, mikor mégy érte? Mikor készíted el az ételt?)! 
Az ajándékok becsomagolását és a takarítást semmiképp se hagyd az utolsó napokra! Hogy a lakás ne úgy nézzen ki karácsonyra, mint ahol bomba robbant, minden nap szánj 15 percet az alap dolgokra! Így a téli nagytakarítás után könnyedén szinten tarthatod a rendet.

Lehetőleg olyan karácsonyi menüt válassz, amit nem kell egy nap alatt lefőzni!

  • Az előétel legyen hidegtál, ami eláll a hűtőben akár 2-3 napig is. 
  • A főételt érdemes 24-re délutánra hagyni. Olyan étel legyen, amit már sokszor készítettél, és nem kell hozzá az összes edényt felhasználni! Ha mégis valami különlegességre vágysz, akkor a szánj időt még az ünnepek előtt egy próbafőzésre.
  • Aznap ebédre pedig nyugodtan lehet pizzát rendelni vagy sajtos-tejfölös tésztát készíteni (max 10 percet vesz el a napunkból).
  • A desszertet szinte minden esetben el lehet készíteni 1 nappal Szenteste előtt.
  • Sok időt nyerhetsz a főzés előkészületeivel is! Aprítsd vagy szeletelt fel előre a húst, a zöldségeket! Ha fagyasztható termékekről van szó, akkor akár ezt már a bevásárlás után közvetlenül is megteheted!

Vonjuk be a családot az előkészületekbe!

Takarítsunk együtt, vagy küldjük el a párunkat bevásárolni. Ha nem bízunk abban, hogy azt a fajta vajat vagy halat veszi, amit mi szeretünk, akkor vessük be a Face-time funkciót vagy kérjük meg, hogy küldjön képet a bevásárló kosárról.

Az utolsó, de talán legfontosabb tanács: vissza kell venni a maximalizmusból!

A családunk nem a tökéletesen elkészített fogásokra fog emlékezni, hanem az együtt töltött időre. Lehet, hogy nem lesz minden olyan, ahogy elképzeltük, de mindenképpen vidámabb és emlékezetesebb karácsonyt tölthetünk a szeretteinkkel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss