Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így olvaszd ki biztonságosan a csirkehúst!

A boltokban járva gyakran vásárolunk húsféléből többet, majd a fagyasztóban tároljuk a felhasználásig. A fagyasztott hús kiolvasztásának többféle módja van. De melyik a legbiztonságosabb?

A fagyasztott hús  kiolvasztásának egyik legismertebb módja, hogy ha főzés előtti este kivesszük a hűtőből és a konyhapulton hagyjuk, hogy másnapig kiolvadjon. Ám a szakemberek szerint ez a módszer nem feltétlenül biztonságos. A hús külső rétegén ugyanis már 4 Celsius fok felett megtelepednek a baktériumok, és csupán néhány órába telik, hogy elkezdjenek szaporodni is. Az pedig korántsem biztos, hogy főzés közben elpusztulnak ezek a baktériumok. 

Az alábbi három módszer viszont biztonságosabb.

Olvaszd a csirkét a hűtőszekrényben

Ez a módszer is hosszabb időt vesz igénybe, de az egyik legbiztonságosabb kiolvasztási mód, ha a fagyasztóból a normál hűtőszekrénybe teszed át a húst. A húst így nem éri melegebb hőmérséklet. Ha a főzés előtt van 12 órád a hús kiolvasztására, akkor válaszd ezt a módszert.

Engedj hideg vizet a húsra! 

Ha kevesebb időd van főzés előtt, akkor a hidegvizes megoldás gyorsabb, de ugyanoly hatékony módszer. A víz ugyanis hatékonyabban vezeti a hőt, mint a levegő. Arra azonban ügyelj, hogy a fagyasztott csirkét jól zárható tasakba tedd. Ha a tasak kiszivárog, akkor a levegőből vagy a környezetből származó baktériumok megtelepedhetnek a húson.

 

Tedd mikróohullámú sütőbe a húst!

A három közül a leggyorsabb módszer kétségkívül az, ha a mikrohullámú sütőben olvasztod ki a húst, persze ha a mikrónak van erre alkalmas funkciója. Persze ügyelni kell arra, hogy nehogy megfőjjön a hús.

Bármelyik gyors módszert is választod, a csirkét kiolvasztás után azonnal meg kell főzni.

8 ÉTEL, AMIT SOHA NE TEGYÉL A FAGYASZTÓBA >>> 

EDDIG ÁLLNAK EL AZ ÉLELMISZEREK A FAGYASZTÓBAN >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin