Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így nyűgözd le a rokonokat a karácsonyi főztöddel

default user icon
Szponzorált tartalom Promóció
0
Alig pár hét van hátra karácsonyig, mind izgatottan várjuk, hogy újra együtt legyen a család. Elkezdődtek a végeláthatatlan bevásárlókörutak, a tökéletes ajándékok hajkurászása a kedvenc rokonoknak, kötelező apróságok a ritkábban látott rokonoknak, de egy dologból egyik családtag esetében sem engedünk: mindenkit le szeretnénk nyűgözni a főztünkkel.

Ahogy a legjobb éttermek vezetői is vallják: a főzés a bevásárlással kezdődik. Lehetünk bármilyen profik a konyhában, az ételnek nem lesz „lelke”, ha fűszerekkel kényszerülünk pótolni a közepes minőségű alapanyagok hiányzó zamatát. Nagybetűs íz magából az alapanyagból születhet – az értő ízesítés csupán a természetes aromákat bontakoztatja ki.

Így van ez a sajtoknál is. Azt hinnénk, hogy magától értetődő alapanyag ez a magyar gasztronómiában, amíg meg nem próbálunk gyorsan felsorolni öt eredeti magyar sajtos ételt.

Ugye, hogy nem egyszerű? Talán csak a lángos pattan ki mindenki fejéből, aztán meglepődve ismerjük fel, hogy még a túró is mélyebben gyökerezik a magyar fogásokban. Természetesen ez nem baj, mert a gyakori használat által nemesedett hagyományos összetevőink bármely nemzettel egyenrangúvá teszik a magyar főzési tudományt. Egyetlen hátránya van mindennek: túlságosan megengedőek vagyunk a sajtjaink ízével, minőségével. Megvesszük a megbízhatónak gondolt, megszokott fajta tömbjét, abból is az akcióst, mert jónak érezzük az ízét, amíg nem ismerkedünk meg a minőségi sajtok gazdag ízvilágával.

Szerencsére ma már könnyű dolgunk van, ha ki akarjuk művelni magunkat a minőségi alapanyagok terén. Egy egyszerű szupermarketben is választhatjuk olyan ország termékeit, akiknél az adott alapanyag készítése vált nemzeti hagyománnyá. A sajtkultúra élén Hollandiát vagy Franciaországot találjuk, a holland vagy francia sajtok származási helye már garanciát jelent a magas minőségre. Még tovább növelhetjük ezt a biztonságot, ha olyan nagy múltú márkákat választunk, mint a holland Frico, ami 1898 óta készíti különleges sajtjait. Hollandiában nem létezik egy bizonyos típusú „nemzeti sajt”, mint nálunk a trappista, mert minden célra külön arra nemesített fajtát használnak, magától értetődően. Így biztosan találunk alternatívát, ha a megszokott sajtunkat akarjuk helyettesíteni. A Frico Gouda félkemény állaga miatt ugyanolyan sokrétűen felhasználható, mint a megszokott sajtok, de az elkészült ételek ízeit könnyedén emeli új magasságokba. Legyen az sajttal borított hús vagy sajtos rúd, ne csodálkozz, ha recept után érdeklődő rokonokkal találod szemben magad.

Ráadásul a Frico azoknak is kedveskedik az idei ünnepi szezonban, akik az igazán karakteres sajtokat szeretik: Az Old Dutch Master sajt csak ebben az időszakban lesz kapható a magyar boltokban. Ez a díjnyertes fajta egy igazi különlegesség, a Goudák koronázatlan királya.

Tradicionális recept alapján készül, kizárólag fa polcokon érlelik közel 1 éven keresztül, ezalatt elképesztően komplex ízek fejlődnek ki benne. Az állaga is különleges, a hosszú érlelés alatt apró kristályok keletkeznek benne, így kissé morzsálódik. Csak a fantáziátok szabhat határt, hogy milyen ételekhez használjátok fel!

Tehát a minőségi alapanyag már fél siker, és még főzni is nagyobb élmény akkor, ha tudjuk, valami olyan készül, amivel levehetjük szeretteinket a lábukról. Az örömmel készített fogásokkal sokkal könnyebb elvarázsolni a karácsonyi vendégsereget, csak győzzük fogadni a dicséreteket!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin