Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így nem barnul meg az avokádó

Az avokádó nagyon gyorsan oxidálódik, vagyis felnyitás után hamar barnul az üde zöld és krémes hús. De van néhány trükk, amivel ez megelőzhető!

Páratlan gyümölcs az avokádó, nagyon egészséges, nagyon finom, rengeteg módon használható - de rendkívül érzékeny is. Nem jó, ha túl kemény, az sem, ha túl puha, de ha sikerül elcsípni a megfelelő érettéget, akkor minden figyelemért kárpótol. Ha salátába tesszük vagy turmixba, akkor gyorsan elfogyasztjuk, de ha csak a  felét használjuk el, esetleg krémet készítünk belőle, és csak 1-2 óra múlva szeretnénk tálalni, akkor újabb probléma a barnulás. Ezt viszont el is felejthetjük a következő turpisságokkal. :)

1. A citrom-trükk

Az oxidációtól - vagyis a barnulástól - megvédhetjük citrommal az avokádó húsát, ahogy az alma és a körte esetében is jól működik. Citromlével kenjük át az avokádó húsát, tegyük zacskóba, és lehetőleg szorítsuk ki belőle a legtöbb levegőt. Abban az esetben, ha használtunk citromot az egyik fél avokádó ízesítésére, a kifacsart citrom húával is nyugodtan átsimogathatjuk a félretett avokádó felületét.

2. Az olaj-trükk

Az olaj is nagyon jól véd a levegőtől, így az oxidációtól, remekül konzerválja a pestót, paradicsomszószt is az üvegben - itt is működni fog. Olajba mártott ecsettel kenjük át a másnapra szánt maradék avokádót, így tegyük zárható dobozba vagy zacskóba, majd a hűtőbe.

3. A hagyma-trükk

Egy negyed vöröshagymát vagy lilahagymát aprítsunk fel, tegyük egy tálkába, majd helyezzük rá az épp nem használatos fél avokádót héjával együtt. Az egészet zárjuk le frissentartó fóliával, majd mehet a hűtőbe. Mivel a hagyma csak a héjjal érintkezik, nem veszi át a hagyma szagát, viszont az avokádó húsa megőrzi élénk színét.

4. A mexikói trükk

Mexikó egyik emblematikus étele a guacamole, vagyis az avokádókrém. Nagyon egyszerű és sokféle módon variálható, fogyasztják tortillachips-szel mártogatósként, de szószként is salátákhoz, tortillatekercshez.

Tökéletes parti-étel, de gyorsan bebarnul. A mexikóiak az elkészített avokádókrémbe visszateszik az avokádó magját - ettől lassabban barnul. 2-3 órát szépen megőrzi a színét, ez elegendő idő ahhoz, hogy összeérjenek az ízek - és mi is elkészüljünk a partira.

+ 1. A vakuum-trükk

Az olajos és citromos megoldás is arról szól, hogy az avokádó húsát elzárjuk a levegőtől, vagyis megakadályozzuk az oxidálódást. Ha van valakinek vakuumozó szerkezete otthon, az is hathatós a barnulás ellen, de még egyszerűbb, ha frissentartó fóliát simítunk szorosan a gyümölcs vágott felületére. Ha pedig a kész avokádókrémet tennénk el másnapra, akkor simítsunk fóliát a kencére, finoman nyomkodjuk le, majd ntsünk egy kis hideg vizet rá, így teljesen elzájuk a levegőtől. Felhasználáskor öntsük lea vizet, majd húzzuk le a fóliát.

Ha mindent tudni akarsz az avokádóról >>>

Itt vannak a legjobb avokádókrémek >>>

Avokádós receptek >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin