Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes az otthon készült kenyér

default user icon
MME
Az otthon sütött kenyérnek a bolti pékáruval szemben nagy előnye, hogy pontosan tudhatod, mit tartalmaz. A kovászkészítéstől sem kell megijedni, ajánlunk hozzá kétféle receptet.

A kovász természetes kelesztőanyag lisztből, burgonyából vagy joghurtból. Jó tudni azt is, hogy a kovászos kenyérnek hosszabb kelesztési idő kell, mint az élesztővel készültnek.

Rozskenyérhez

10 dkg rozslisztet elkeverünk 1/2-1/2 tk korianderrel, őrölt köménnyel, majd 2,5 dl langyos víz és 1 ek méz hozzáadásával összegyúrjuk. Nagyobb befőttesüvegbe vagy műanyag tálba tesszük, és letakarjuk konyharuhával. A következő 72 órában naponta megkeverjük, és a tetejét beszórjuk rozsliszttel. Ahogy a kovász érik, térfogata egyre nő, és savanykás illatot áraszt. Az érés befejeződése után lezárhatjuk az üveget vagy a tálat.

Fehér kenyérhez

Meghámozunk 2 közepes burgonyát, majd kockákra vágva kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, és a kihűlt főzőlében összetörjük. A kapott péphez adunk 4 ek cukrot meg 25 dkg finomlisztet, és annyi vizet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten 3 napig pihentetjük. Akkor jó, ha savanykás illatú, és felületén apró buborékok képződnek.

Ezek is érdekelhetnek