Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes az epres túrógombóc - 6 egyszerű tipp

A nyári ebédek második fogásaként és kényeztető desszertként egyaránt megunhatatlan finomságot szinte lehetetlen elrontani, de van néhány fortély, amelyektől még csábítóbb lesz a szezon kedvenc édessége,  az epres túrógombóc. A kezdőket most beavatjuk a praktikákba, hogy más gyümölcsökkel töltött gombóchoz is kamatoztathassák a megszerzett tudást.
 1. Gyümölcs

Teljesen érett, de még feszes gyümölcsöt vásárolj! Ha elég édes, kevesebb cukor kell a tésztamasszába és a töltelékhez. A nagyobb szemeket darabold falatnyira, a kisebbeket egyben hagyhatod. Az epret mindig kicsumázás előtt mosd meg, hogy ne ázzon szét. Lecsepegtetés után csípd ki a kocsányokat, vagy vágd le a szemek felső részét.

2. Túró

A semleges ízű túró nagyszerűen kiegészíti a zamatos gyümölcsöket. A piacon vásárolhatsz házi túrót, ez a legjobb. A boltban félzsíros csomagolt terméket válassz, mert a zsírszegénytől száraz lesz a gombócod, rosszabb esetben szétesik. Otthon passzírozd át, vagy ha ehhez lusta vagy, alaposan törd össze villával egy tálban, hogy ne maradjanak benne göbök. Egy kevés (kb. 1 ek) szoba-hőmérsékletű vaj még krémesebbé teszi.

3. Ízesítés

A túrós masszából kihagyhatatlan a frissen reszelt (kezeletlen!) citromhéj. Mint minden édes tésztába, ebbe is kell egy csipet só. Az ízén ugyan nem változtat, de izgalmasabb lesz az állaga 1-2 ek egész máktól, amennyiben szereted, hogy ropog a fogad alatt.

4. Kötőanyagok

A túrós masszát a megduzzadó búzadara, valamint a friss (!) tojások sárgája és kemény habbá vert fehérjéje fogja össze. A darát mértékkel adagold, máskülönben a gombóc megkeményedik. Gluténmentes étrend esetén a búzadarát rizsdarával helyettesítheted.

5. Gombócfőzés

A vizes kézzel megformázott gombócokat helyezd forrásban levő, enyhén sós vízfürdőbe, majd miután felúsztak a felszínre, várj 3-4 percet, hogy kellően átfőjenek. Szűrőlapáttal, óvatosan emeld ki és csepegtesd le őket, aztán mehetnek egyenesen az előre elkészített vajas morzsába.

6. Morzsabunda

Lehetőleg házi morzsát használj, ez darabosabb, mint a finomra őrölt késztermék. (Gluténmentes morzsát bioboltban vásárolhatsz.) Sűrűn kevergesd az olvasztott vajon, mert könnyen odakap! A vajjal ne fukarkodj, mert minél vajasabb a morzsa, annál finomabb. Amikor elkezd pirulni, leveheted a tűzről, hiszen a felforrósodott serpenyőben vagy lábosban tovább puhul. A gombócokat az edényt finoman rázogatva forgasd össze a morzsával, hogy ne törjenek szét.



+ 1 ötlet: epres gombóc krumplis tésztából

Próbáld ki epres változatban a hagyományos szilvás gombócot! Magas keményítőtartalmú, C jelzésű burgonyát használj hozzá, majd a tésztából lecsípett darabokat lapogasd ki gyúródeszkán, és halmozz a közepükre porcukorral megszórt epret.

A kifőzött gombócokat a változatosság kedvéért morzsa helyett mákba hempergetheted, továbbá tetszés szerint eperszósszal, házi eperlekvárral és friss eperrel vagy vaníliamártással kínálhatod. A látványt menta- vagy citromfűlevélkékkel színesítheted.

Epres gombóc vaníliamártással >>> 

Ezek is érdekelhetnek