Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes az egyedényes tésztád!

Egyszerű és elronthatatlan, ráadásul a vágódeszkán kívül csak egy lábos vagy méretes serpenyő szükségeltetik az elkészítéséhez. Nem mellékes szempont, ha utálsz mosogatni!

A variációk száma végtelen, és átlag félóra alatt bármelyiket szó szerint összedobhatod, hiszen még a szósz hozzávalói is ugyanabban az edényben landolnak, legyen szó bolognai spagettiről vagy ázsiai zöldséges tésztáról.

A tévéműsorai és szakácskönyvei révén nálunk is népszerű Martha Stewart által trendivé tett módszer lényege, hogy a meghatározott sorrendben rétegezett, vízzel felöntött hozzávalókat időnként átkeverve össze kell főzni. Ennek során a tészta átveszi a többi alapanyag aromáját, a főzővíz pedig szósszá sűrűsödik. 

Ezekre figyelj a garantált siker érdekében:

Tészta
Válaszd a receptben előírt fajtát. Ha valamilyen okból helyettesíteni akarod, akkor azonos főzési idejűt használj, máskülönben nem fog megpuhulni vagy éppenséggel szétfő. Ázsiai ételeknél mellőzd az üvegtésztát, mert annak pár perc is elég, a zöldség azonban ennyi idő alatt nyers marad.

Zöldségek
Érdemes biozöldséget használni, a hámozást nem igénylőket pedig alaposan meg kell mosni, mert a főzővizet az étellel együtt fogyasztjuk. A fagyasztott zöldséget (pl. brokkolit, spenótot) kiolvasztás nélkül az edénybe dobhatod, ugyanúgy megfelel, mint a friss. A konzerv zöldséget felejtsd el, mert az eleve puha, ezért szétesik a főzés végére. A receptben megadott zöldségeket lecserélheted hasonló keménységűekre: pl. a cukkinit padlizsánra, a brokkolit karfiolra.

Hús és szalonna
Ideális a felkockázott, gyorsan puhuló csirkemell, valamint a darált hús. A húsos füstölt szalonnát vagy bacont vágd csíkokra, így főzés közben könnyebb átforgatni a rétegeket.

Főzővíz
A rétegesen lerakott hozzávalókat hideg vízzel kell felönteni. Meleg víz esetén a tészta főzési ideje lerövidül, de a zöldségnek vagy húsnak ennyi nem elég. A tésztához kétszeres mennyiségű vizet adj, így végül csak kevés főzőlé marad az edény alján, ami a kioldódó keményítőnek köszönhetően besűrűsödik. A krémesebb szósz kedvéért a főzővízbe tejszínt vagy kókusztejet keverhetsz, de ekkor a főzési idő meghosszabbodik.
Tipp: A szószt némi vajjal, reszelt sajttal vagy passzírozott paradicsommal dúsíthatod, valamint az étel jellegétől függően padlizsánkrémmel, olajbogyópasztával gazdagíthatod.

 Zöldfűszerek és sajt
Az elkészült egyedényes zöldséges vagy húsos tésztaételt legvégül megszórhatod frissen aprított zöldfűszerekkel vagy reszelt sajttal. Az utóbbit külön tálkában is kínálhatod.

3 szuper recept

Próbáld ki mindet – vagy inspirálódj és alkosd meg a saját kedvencedet!

Egyedényes gombás penne
2 adaghoz rétegezz lábosba vagy nagy serpenyőbe 25 dkg pennét, 20-20 dkg vékony szeletekre vagy apró kockákra vágott fehér és barna csiperkét, 1 fej felkockázott hagymát és 1 gerezd finomra aprított fokhagymát. Szórd meg 1 tk sóval és 1 csipet cukorral, öntsd fel 4 dl zöldségleves-alaplével és 3/4 dl száraz fehérborral, majd forrald fel. Többször átkeverve főzd közepes tűzön fedő alatt 10 percig, majd locsold meg 1/2 dl tejszínnel. Óvatosan forgasd össze, ízesítsd sóval, borssal, és főzd további 2 percig. Végül szórd meg ízlés szerint 2 ek reszelt parmezánnal vagy 2 ek frissen aprított petrezselyemmel.

Egyedényes brokkolis makaróni
2 adaghoz olvassz ki 15 dkg csíkokra metélt füstölt szalonnát lábosban vagy nagy serpenyőben. Piríts a zsírján 12 (mirelit) brokkolirózsát 2 percig, majd adj hozzá 20 dkg makarónit, és locsold meg 3 ek citromlével. Öntsd fel 5 dl vízzel, forrald fel, és főzd közepes tűzön 10 percig. Keverj hozzá 1,5 dl tejszínt, valamint 2 ek mascarponét, és forgass hozzá 2 db apróra vágott mentalevelet. Ízesítsd sóval, borssal, reszelj rá parmezánt, és azonnal tálald.

Egyedényes almás-mazsolás penne
2 adaghoz piríts világosbarnára 2 ek mogyorópelyhet lábosban vagy nagy serpenyőben, majd szedd ki. A tűzről levett edénybe szórj 20 dkg rövid pennét és 4 dkg mazsolát. Öntsd fel 4 dl tejjel és 3 dl hideg vízzel, adj hozzá 1 csipet sót, 2-3 csipet őrölt fahéjat, 1 tasak vaníliás cukrot és 2 ek cukrot, majd fedő alatt forrald fel. (Ügyelj rá, hogy ne kozmáljon oda!) Ezután fedő nélkül, mérsékelt tűzön főzd kb. 5 percig. Közben moss vagy hámozz meg 2 db almát, és a magház eltávolítása után vágd 1-2 cm-es kockákra. Forgasd a tésztához, párold 5 percig, és közben többször keverd át. Végül dúsítsd 2 ek tejszínnel, és tálald a mogyorópehellyel megszórva.

MÉG TÖBB EGYEDÉNYES RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss