Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz tökéletes aranygaluskát

A cukrozott, darált dióval bőven meghintett, vaníliasodóval nyakon öntött foszlós kelt tészta elkészítése kétségkívül munka- és időigényes. Az aranygaluska minden fáradságot megér.

Ismerd meg a fortélyokat, és kezdő háziasszonyként is olyan finom desszerttel lepheted meg a szeretteidet, mint amilyennel téged örvendeztetett meg gyerekkorodban a nagyi!

1. Az aranygaluska Dagasztása

Neked már nem kell kézzel vagy nagy fejű fakanállal összedolgozni az aranygaluska hozzávalóit, elég bekapcsolni a tálcás konyhai robotgépet vagy a kenyérsütőt. Ekkor is fontos azonban, hogy a lisztet előzőleg átszitáld, majd úgy tedd az alapanyagokat az üstbe, hogy a kovász ne érintkezzék közvetlenül a sóval és a cukorral. Máskülönben ezek nedvességet vonnak el az élesztőgombákból, amelyek nem tudják megfelelően kifejteni a kelesztő hatásukat.

A receptedben megadott mennyiségű tejből tarts vissza egy keveset, hogy a maradékkal szabályozni tudd a tészta állagát. Akkor jó, ha könnyű, lágy és kissé nyúlós.

2. Kelesztés

A kidagasztott aranygaluska tésztát hablapát segítségével költöztesd át egy vékonyan kiolajozott nagy tálba, ebből kelesztés után szinte magától kicsusszan majd. Formázd cipó alakúra, és simogasd meg olajos kézzel a tetejét, hogy ne száradjon kérgesre. Ezután takard le tiszta konyharuhával vagy tapassz folpakot a kelesztőtál szájára, tedd huzatmentes helyre, és várd meg türelmesen, hogy szobahőmérsékleten a kétszeresére dagadjon.

3. Az aranygaluska Szaggatása

A megkelt tésztát borítsd liszttel meghintett munkalapra és szórj egy kevés lisztet a tetejére is. Ezután nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és kiszúróval szaggasd ki kb. dió nagyságúra. Nem lesznek leeső részek, amiket össze kell gyúrni, majd ismét kinyújtani, ha korongok helyett félholdakat vágsz ki a tésztából. A korongokat formázd kis gömbökké, a félholdakat hagyd úgy.

4. így rétegezd az aranygaluskát

Kenj ki az oldalán is egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát vagy lábost vékonyan zsiradékkal, majd egyenletesen hintsd meg liszttel, esetleg finom zsemlemorzsával. Ezután rakj le a forma aljára egy sort az olvasztott vajban megforgatott és a cukros-citromhéjas darált dióban meghempergetett tésztadarabokból, majd folytasd a rétegezést. Haladósabb lesz a munka, ha a soronként lerakott darabokat meglocsolod a vajjal úgy, hogy közéjük is jusson. Ne felejts el minden réteget megszórni a diós keverékkel! Végül takard le a formát és keleszd a tésztát további kb. 30 percig.

5. Az aranygaluska Sütése

Melegítsd elő a sütőt a receptedben megadott hőfokra, és légkeverés nélkül süsd meg a galuskákat szép aranyszínűre. Röviddel a megadott idő letelte előtt ellenőrizd a tésztát, hogy ne égjen meg. A sütőből kivéve kapcsold le a tortakarimát vagy pihentesd a forró tésztát a lábosban pár percet, mielőtt kiszeded a galuskákat. Ha gondosan vajaztál, akkor könnyen szétválaszthatók és adagonként mutatósan elrendezhetők desszertestálkákban vagy -kelyhekben.

6. Szósztippek

Miközben sül a tészta, kényelmesen elkészíthetsz egy vaníliaöntetet vagy egy habgaluska nélküli madártejet, ünnepi alkalmakra pedig egy bor- vagy pezsgősodót a felnőtteknek. Csorgasd bármelyiket a még langyos aranygaluskákra, hadd fürödjenek benne!




 

Próbáld ki ezeket a recepteket is:

Ezek is érdekelhetnek