Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a titok! Így lesz puha és levegős az amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta sok szempontból más, mint a magyar: kisebb, vastagabb, de - és itt kezdődik a művészet! -, ha jól van elkészítve, akkor puha és levegős. Szerzőnk sok verziót kipróbált, amíg megtalálta, talán nem a legegyszerűbb, de feltétlenül legfinomabb változatot!

A tökéletes amerikai palacsinta titka, természetesen a részletekben rejlik. A jó pancake-ben sütőpor és szódabikarbóna is van, hiszen az egyik felfelé, a másik széltében húzza a tésztát, a tejföl savtartalma pedig reakcióba lép a kelesztő anyagokkal, ettől válik a tészta még könnyebbé és buborékosabbá. A hab felverését se hagyjuk ki, megint csak azért, hogy a tészta a lehető leglégiesebb legyen!

És akkor a recept. Az amerikai palacsintát - vagy pancake-et - vastag fenekű serpenyőben süssük, alacsony lángon, mert különben pillanatok alatt odakozmál!

 
Hozzávalók a tökéletes amerikai palacsintához (6 fő részére):

  • 30 dkg liszt
  • 4 g sütőpor
  • 2 g szódabikarbóna
  • 6 g só
  • 25 g cukor
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 3,5 dl tej
  • 5 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • juharszirup, vaj, áfonya vagy Nutella

az amerikai palacsinta Elkészítése:

  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Tegyük félre.
  2. A tojásokat válasszuk szét, a vajat olvasszuk fel. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
  3. A tojássárgákat, egy habverővel keverjük össze a tejjel és a tejföllel, majd folyamatos keverés mellett, fokozatosan adjuk a nedves hozzávalókhoz a lisztes keveréket, és keverjük csomómentesre.
  4. Óvatosan, egy spatulával adjuk a masszához a felvert fehérjéket.
  5. Egy vastag fenekű palacsintasütőt hevítsünk közepesen melegre, és az egészet kenjük ki vékonyan olajjal.
  6. A sütőbe csorgassunk egy kisebb merőkanálnyi palacsintatésztát, vagy ha nagy a sütő, egyszerre többet, egymástól olyan messze, hogy a tésztakarikák ne folyjanak össze.
  7. Hagyjuk a palacsinta egyik oldalát aranybarnára pirulni kb. 3 perc alatt, majd óvatosan, egy spatula segítségével fordítsduk át. A második oldal már sokkal gyorsabban meg fog sülni!
  8. Tálaljuk a palacsintákat tradicionálisan: egy kocka vajjal, kék áfonyával megszórva, juharsziruppal gazdagon meglocsolva, vagy úgy, ahogy a gyerekek szeretik, egyszerűen nutellával vastagon megkenve!


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss