Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így lesz tökéletes az amerikai csokis keksz

default user icon
Török Zsuzsa Desszert
0
A két harapással befalható, finomság megédesíti a mindennapokat. Süss belőle nagy adagot, hogy mindig legyen belőle tea, kávé, kakaó mellé vagy ha rád tör az édesség utáni vágy!

Hozzávalók


Ezt kell tudnod a számtalan recept mindegyikében megtalálható fő alapanyagokról: 

Liszt: Az önmagában is megfelelő sima búzalisztet (BL-51) búzafinomliszttel (BL-55) keverheted. Még omlósabb lesz a süti, ha 1 ek lisztet vagy lisztkeveréket 1 ek étkezési keményítővel helyettesítesz.

Vaj: Ne csökkentsd a receptben megadott mennyiséget, mert fűrészporszerűen száraz lesz a keksz. A puha vagy olvasztott vajat robotgép segítségével keverd krémesre-habosra a cukorral. Ez a készülék teljesítményétől függően 5 percig is eltarthat. Az olvasztáskor megbarnított vaj diós aromát kölcsönöz a keksznek .

Tojás: Omlósabb lesz a cookie, ha az egyik egész tojás helyett 1 db tojássárgáját teszel bele. Ez a tészta ízén és látványán nem változtat, csak az állagán.



Cukor: A gazdagabb íz kedvéért a fehér cukrot barnával vegyítheted. Próbáld ki a kissé ragacsos, finomítatlan vagy részben finomított muscovado nádcukrot (natúr- és bioboltól), amelynek a melasztól jellegzetes barna színe és karakteres aromája van. A sima fehér cukorhoz képest magasabb víztartalmánál fogva a sütemények állagát is befolyásolja. Világos változata édesebb és enyhébb ízű, mint a sötét.

Csokoládé: Az eredeti amerikai cookie-hoz  szükséges süthető csokoládépasztillát (csokicseppet) a sütési hozzávalók között keresd az élelmiszer-áruházakban vagy delikát üzletekben. Ennek hiányában étcsokoládét darabolj apróra. A bevonó nem jó, mert sütéskor szétolvad.


Az omlós cookie 6 titka


1. Elegyítsd a fehér cukrot finomítatlan nádcukorral. A max. fele-fele arányban adagolt muscovado javítja a süti állagát.

2. A puha vagy az olvasztott vajat  mindaddig keverd a cukorral, amíg a szemcsék teljesen feloldódnak.

3. Tegyél a tésztamasszába 1 ek étkezési keményítőt (1 ek liszt helyett).

4. A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgasd a nedves masszába, és csak addig keverd, amíg éppen összeáll a tészta.

5. A vastagabb cookie puhább . A nyers tésztából púpozott evőkanálnyi adagokat vegyél ki, és a halmokat csak kissé lapítsd le.

6. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, és süsd a kekszeket 10-11 percig.

A ropogós cookie 6 titka


1. Minél magasabb a fehér cukor részaránya a barnáéhoz képest, annál ropogósabb lesz a keksz. Muskovadóból max. 25% adagolhatsz.

2. Néhány grammal megnövelheted a receptben előírt vajmennyiséget, hogy ropogósabb cookiet - kapj.

3. A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgasd a nedves masszába, és csak addig keverd, amíg éppen összeáll a tészta.

4. Sütés előtt tedd be a masszát a hűtőbe 1-2 órára. Ezalatt a beledolgozott vaj megkeményedik, és tömörebb textúrát eredményez.

5. Az evőkanállal adagolt tésztahalmokat nyomkodd laposabbra, hogy jobban átsüljenek.

6. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és süsd a kekszeket 9-10 percig. Minél forróbb a sütő, annál ropogósabbra sül a keksz. A ropogós cookie azonban könnyen kiszárad, ezért figyeld az órát: általában 10 perc elég neki. Miután kivetted a sütőből, még keményedik.


Tárolás


A cookie frissen a legfinomabb és rendszerint gyorsan el is fogy. Ám ha marad pár darab, akkor fém süteményes dobozban a legjobb tárolni. Kevésbé szárad ki, ha egy szelet kenyérrel együtt csomagolod el.

Fagyasztás

A rácson teljesen kihűlt kekszeket adagonként töltsd mélyhűtőtasakba, és a szokásos módon fagyaszd le. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyd kiolvadni.

Az összeállított nyers tésztát folpakba csomagolva tedd a fagyasztóba. Egy éjszakán át hagyd kiengedni a normál hűtőtérben, majd másnap süsd meg úgy, mint a frisset.

A lefagyasztott cookie vagy nyers tészta kb. 4 hétig tartható el a mélyhűtőben.

AMERIKAI CSOKIS KEKSZ >>> 

TÖNKÖLYBÚZÁS AMERIKAI CSOKIS KEKSZ >>> 

CSOKIS-NARANCSOS KEKSZ (TEJ-, CUKOR-, ÉS GLUTÉNMENTES RECEPT) >>> 


 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin