Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a tejberizs

Veled is előfordult, hogy élvezhetetlenül nyúlós, esetleg híg lett vagy odakozmált a kedvenc édességed? Eláruljuk, mire figyelj, hogy legközelebb elkerüld a fiaskót.

Egyszerűnek tűnik, mégis sokan elrontják ezt a népszerű rizses finomságot. Eláruljuk, mire figyelj, hogy a következő alkalommal egészen biztosan tökéletes legyen a tejberizs.

Az igazán finom tejberizs sűrű, krémes állagú és nem túlságosan édes. Kitűnő ebéd utáni desszert, de készíthetőripoobama reggelire is, napközben pedig elűzheted vele az éhségedet. Ha esetleg nincs bevált recepted, próbálj ki minél többet, és előbb-utóbb megtalálod az elvárásaidnak leginkább megfelelőt. Fordíts mindig kellő figyelmet a jó minőségű alapanyagokra és az egyes munkafázisokra!

1. Rizs és tej

Kerek szemű rizst vegyél, a hosszú szemű nem való ehhez az ételhez. A legjobb a rizottóhoz való. Igaz, hogy drágább, de a tökéletes végeredmény ennyit megér. Hideg vízben való (többszöri) átmosással eltávolíthatod a szemek felszínére tapadt keményítőt, amitől a rizs főzés közben könnyen összeragad. 

A legjobb, ha friss (vagyis nem a hosszú lejáratú) tejet vásárolsz. Ha laktóz- és/vagy tejmentesen készítenéd, használhatsz mandula-, kókusz- vagy valójában bármilyen gabonatejet is. A rizs mennyiségéhez képest kétszeres, de inkább háromszoros mennyiségű (hígított) tejjel javasolt számolni. 

2. Tejberizs Főzési tanácsok

A hagyományos módszer szerint a tejberizshez a rizst lassú tűzön, a folyadékot többször pótolva kell puhára főzni. Ha nagyon sietsz, folyamatos kevergetheted nagyobb lángon is főzheted, amíg elkészül. Ez kétségkívül fáradságos, de kb. 20 perc múlva már kanalazhatod a finomságot. Első lépésben ilyenkor is takarékon forrald fel a tejet, nehogy kifusson.

Vannak, akik a rizst csak tejben főzik, esetleg kókuszvizet adnak hozzá, mások a vízzel való két-háromszoros hígításra esküsznek. Titkos tippünk: a rizs könnyebben magába szívja a tejet, és krémesebb lesz a végeredmény, ha forró vízben néhány percig előfőzöd. Az elkészült tejberizst lefedve pihentesd pár percet, hogy még jobban megdagadjanak a rizsszemek.

3. Mikróban nem kozmál oda!

A receptben előírt mennyiségű rizst szórd jénai tálba, önts rá vizet és hagyd állni, amíg beszívja. Ekkor keverd át, add hozzá egy kevés kivételével a tejet, és kapcsold be a mikrót a legmagasabb fokozaton. Kb. 20 perc múlva öntsd fel a rizst a félretett tejjel, keverd bele az ízesítőket, majd tedd vissza még 5 percre. A legvégén dolgozd bele a vajat.

4. A tejberizs ízesítése

A natúr tejberizst megszórhatod kakaóporral vagy fahéjas cukorral, továbbá tálalhatod lekvárral, befőttel. A rizshez főzés közben tetszés szerint adhatsz kókuszreszeléket, fűszereket – pl. vaníliát, kardamont – vagy citromhéjat is. A friss citromhéjnak utánozhatatlanul jobb íze van, mint a reszelve szárítottnak.

5. Maradékmentő ötlet

A tejberizs melegen a legfinomabb. A hideg maradékot tejszínhabbal gazdagítva gyümölcsrizs, tojás hozzáadásával rizsfelfújt készítéséhez is felhasználhatod.

Ezek is érdekelhetnek

Friss