Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a Márton-napi libasült - tippek, trükkök, receptek!

default user icon
MME
Ha november, akkor Márton nap - és Márton-napi libasült! Ha nem akarunk egész évben éhezni - ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libáskodást -, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet vagy libacombot, esetleg egy egész libát, és nekiugrunk a feladatnak. Akinek nincs rutinja etérten, innen üzenjük: pánikra semmi ok - segítünk!

A libának a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk. Na, meg a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról, s főként a combjáról szól. S hogyan kell libacombot sütni? Mutatjuk a legfontosabb részleteket!

A liba - vagy régebbi nevén a lúd - a barna húsú szárnyasok körébe tartozik, csakúgy, mint a kacsa vagy a gyöngytyúk. Sötét színű, rostos húsa zsírosabb, mint a fehér húsú szárnyasoké, és jellegzetesebb a szaga is, ezért a belőke készült ételeket erősebben fűszerezzük.

1. Így fűszerezzük a libasültet

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, például kakukkfű, rozmaring, majoranna, egy kevés só, esetleg szerecsendió, s tökéletes lesz a végeredmény.

2. egy kis pác nem árt

A sütés előtti napon a libacombokat alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják a húst.

3. konfitálhatjuk a libasültet

Ha valóban mennyei libasültet szeretnénk készíteni és enni, akkor érdemes a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan sütni, azaz konfitálni. Ez esetben az előkészített combokat közepes hőmérsékletű sütőbe (max.140 fok) tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőfokot (100-120 fokra), és 2,5-3 órán át lassan sütjük készre. A lassú sütésnek köszönhetően a hús szaftos és omlós hús, míg a bőre finoman ropogósra sül.

4. egyben sült liba

A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes húst tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.

5. Ez a Köret illik a márton-napi libasült mellé

A lesütött libamell vagy libacomb mellé kínálhatunk párolt lilakáposztát, adhatunk tört krumplit vagy krémes krumplipürét, de a mellehúsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss