Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a máglyarakás - 7 bevált tipp

7 jó tanács, amit érdemes megfogadni az őszi-téli napok kedvenc maradékmentő finomságának elkészítéséhez

1.Péksütemény, kenyér:

A legjobb az 1-2 napos szikkadt vajaskifli, de használhatsz normál kiflit, továbbá zsemlét, kalácsot, zsúrkenyeret is. A kiflit karikázd fel, a többit vágd kockákra. Ha a zsemle nagyon száraz, előtte vágd vagy reszeld le a héját. Ugyanez érvényes a kenyérre is.

2. Vaj:

Olvaszd fel, majd hagyd hűlni egy rövid ideig, mielőtt óvatosan a tojássárgájához adod.

3. Mazsola:

A régi, töppedt mazsolát hosszabb ideig kell áztatni, hogy kellően megduzzadjon. Ha nincs mazsolád, helyettesítsd aszalt tőzegáfonyával, esetleg más szárított gyümölccsel vagy magozott cseresznye- és meggybefőttel.

4. Gyümölcs:

Alma helyett körtével is kitűnő. A kemény húsú gyümölcsöt előzőleg célszerű enyhén cukros-citromos vízben kicsit megpárolni, majd lecsepegtetni.

5. Lekvár:

A hagyományos receptek barackízt írnak elő, de kipróbálhatod a sütit birssel, hecsedlivel (csipkebogyólekvárral) vagy másféle gyümölcsízzel, illetve -zselével is. A darabos lekvárt melegítsd fel, majd passzírozd át, hogy jól el tudd oszlatni a tojáshabban.

6. Tojáshab:

A hűtőből elővett tojást azonnal válaszd szét, mert hidegen könnyebb elkülöníteni a sárgáját és a fehérjét. Ezután a fehérjét hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, mert így lehet jól felverni. A sütés végén ne nyisd rá hirtelen a sütőajtót a szépen feljött habra, mert a hőmérséklet-változástól összezuhanhat! Ennek elkerülésére kapcsold ki a sütőt és nyisd résnyire az ajtót. (Szükség esetén támaszd ki egy fakanál nyelével, hogy ne csukódjon be.) Kb. 10 perc múlva nyisd ki egészen, és várd meg, hogy a máglyarakásod kihűljön a sütőben.

7. Szeletelés:

Kb. félóra pihentetés után, lehetőleg recés késsel vágd kockákra a langyos süteményt a tepsiben vagy a formában. Végül lazítsd fel a széleket, és lapáttal alányúlva emeld át kistányérra a süteménydarabokat.


Máglyarakás recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss