Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a házi kenyér - 6 tipp + alaprecept!

default user icon
MME
Összegyűjtöttünk néhány megfontolandó jó tanácsot. Kenyérsütésre fel!
Az alaprecept

Teljes kiőrlésű kenyér

Keverj össze 50 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 12,5 dkg rozslisztet. A közepébe vájj mélyedést, és morzsolj bele 2 dkg friss élesztőt. Öntsd fel langyos vízzel, szórj bele 1 csipet cukrot. Hagyjd felfutni az élesztőt, majd locsold meg 2 ek olívaolajjal és még 120 ml vízzel. Dagaszd be a tésztát, és meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve keleszd, amíg a kétszeresére dagad. Kicsit gyúrd át, majd 200 fokon süsd 45 percig.

Házi kenyér receptek >>> 
A hozzávalók

- A hozzávalók legyenek nagyjából azonos hőmérsékletűek, a konyhában ne legyen hideg vagy huzat, ez ugyanis nehezíti a tészta kelését.

A gyúrás

Beolajozott kezekkel könnyebb gyúrni és alakítani a tésztát. Próbáld ki!

Ha rozsos...

A rozskenyerek  hamar kiszáradhatnak, pont ezért gazdagítsd a tésztájukat egy kevés zsíros tejjel vagy citromlével.

Gluténmentes kenyér recept >>> 
A sütőforma

A vekniformában készített kenyér sokáig ropogós és friss marad, hiszen sütés közben a tetején, nem túl nagy felületen át párolog ki a nedvesség.


A víz mennyisége

Nem lesz száraz a kenyér tésztája, ha a sütés első 10 percre egy kisebb, vízzel töltött tűzálló edényt állítasz a sütőbe.

Ízesítés

Dúsítsd a tésztát, és tedd még finomabbá hozzáadott zabpehellyel, tökmaggal, vagy egyszerűen csak szórd meg a tetejét napraforgómaggal.

ÍGY KÉSZÍTS KOVÁSZT HÁZILAG >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss