Az alaprecept
Teljes kiőrlésű kenyér
Keverj össze 50 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 12,5 dkg rozslisztet. A közepébe vájj mélyedést, és morzsolj bele 2 dkg friss élesztőt. Öntsd fel langyos vízzel, szórj bele 1 csipet cukrot. Hagyjd felfutni az élesztőt, majd locsold meg 2 ek olívaolajjal és még 120 ml vízzel. Dagaszd be a tésztát, és meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve keleszd, amíg a kétszeresére dagad. Kicsit gyúrd át, majd 200 fokon süsd 45 percig.
Házi kenyér receptek >>>
A hozzávalók
- A hozzávalók legyenek nagyjából azonos hőmérsékletűek, a konyhában ne legyen hideg vagy huzat, ez ugyanis nehezíti a tészta kelését.
A gyúrás
Beolajozott kezekkel könnyebb gyúrni és alakítani a tésztát. Próbáld ki!
Ha rozsos...
A rozskenyerek hamar kiszáradhatnak, pont ezért gazdagítsd a tésztájukat egy kevés zsíros tejjel vagy citromlével.
Gluténmentes kenyér recept >>>
A sütőforma
A vekniformában készített kenyér sokáig ropogós és friss marad, hiszen sütés közben a tetején, nem túl nagy felületen át párolog ki a nedvesség.
A víz mennyisége
Nem lesz száraz a kenyér tésztája, ha a sütés első 10 percre egy kisebb, vízzel töltött tűzálló edényt állítasz a sütőbe.
Ízesítés
Dúsítsd a tésztát, és tedd még finomabbá hozzáadott zabpehellyel, tökmaggal, vagy egyszerűen csak szórd meg a tetejét napraforgómaggal.