Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ezerszer jobb, mint a bolti! Így lesz tökéletes a házi tortilla

default user icon
Török Zsuzsa Alapételek
0
Az aztékok óta ismert, kukoricaliszt, víz és só felhasználásával készült lapos palacsinta a mexikói konyha specialitása, amelyet változatosan megtöltve, félbehajtva vagy feltekerve, rendszerint csípős szószokkal (salsákkal) fogyasztanak.

A boltokban hatosával-nyolcasával csomagolva kapható tortillalap kényelmes megoldás, de össze sem hasonlítható a frissen készített házival. A rugalmas tészta gyúrása, formázása és sütése igazán nem ördöngösség, és minél többet gyakorlod, annál jobban sikerül.

Hozzávalók

Mexikóban a tortillához teljes egészében vagy felerészben fehér kukoricalisztet használnak. Ehhez a kukoricát őrlés előtt egy nixtamalizációnak nevezett eljárással előkezelik, ami leoldja a szemek héját. Mexikói kukoricaliszthez (harina de maiz nixtamalizado) magyar webáruházakban és delikáteszboltokban is hozzájuthatsz. Ha ilyet nem kapsz, használj nyugodtan sima vagy teljes kiőrlésű búzalisztet. Hazai kukoricaliszttel ne kísérletezz, mert más tulajdonságú, mint a mexikói!

A liszten kívül a tortillába csupán sütőpor, némi olaj vagy olvasztott vaj és só kell.

Gyúrás és nyújtás

A hozzávalókat alaposan dolgozd össze! A tészta kezdetben kemény, de minél tovább gyúrod, annál puhább és rugalmasabb lesz. Érzéssel meleg vizet is adhatsz hozzá, hogy jobban összeálljon. Kb. 10 perc erőteljes gyúrás után paskold meg: ha már nem ragad, akkor lisztezett kézzel formázd cipóvá vagy több gombóccá, majd letakarva hagyd pihenni 10-20 percig. A búzalisztesnek kevesebb, a kukoricásnak hosszabb idő kell.

Végül a tésztát lisztezett felületen sodrófával kerekre nyújthatod vagy egy félbevágott nagy mélyhűtőzacskón, esetleg tiszta reklámszatyordarabon kézzel vékonyra lapogathatod. (A folpak nem jó, mert túlságosan a tésztára tapad.)

TORTILLA LAP HÁZILAG>>> 
Sütés

A kilapított „palacsintákat” megsütheted felforrósított száraz serpenyőben (legjobb az öntöttvas), vagy beteheted a közepes hőfokra előmelegített sütőbe.

Sütés közben természetes, hogy a tészta hólyagokat vet, ezeket az ujjaddal lenyomkodhatod, ha zavarónak találod.

Időnként a serpenyőben és a sütőben is fordítsd meg a tortillákat, az elkészült darabokat pedig tedd egy lapostányérra vagy tálra, és bugyoláld nedves konyharuhába. Így nem száradnak ki, és könnyen tudod hajtogatni őket.

Melyik Mit jelent? Tortilla-kisokos

A megtöltött tortilla elnevezése a tészta, illetve a töltelék fajtájától és a hajtogatás módjától függ.

Burrito

Nagyméretű tortilla búzalisztből, amit pl. sült darált marhahússal , rizzsel, pirított fekete babbal, sajttal és csípős szósszal töltenek meg, majd felcsavarva tálalják.

Enchilada

A tésztáját szigorúan kukorica lisztből készítik. Belecsavarják a hozzávalókat (sült hús, bab, friss zöldségek, krumpli, sajt), csilis-paradicsomos szósszal nyakon öntik, és sütőben sütik meg.

Quesadilla

Búzalisztből készült tortillára sajtot, húst, zöldségeket halmoznak , majd beborítják egy másikkal, és megsütik. A megolvadó sajt egybefogja az összetevőket. Általában negyedelve tálalják.

Taco

Puha változatánál a tölteléket (salátát, avokádót, paradicsomot, fűszeres sertéshúst, vagyis carnitát ) belecsavarják a kukoricalisztből készülő tortillába. Az USA-ból elterjedt kemény tacóhoz a félbehajtott tortillát forró olajban U formájúra megsütik, és így pakolják meg.
Mi illik a tacóba?
A mexikóiba sült vagy darált marhahúst töltenek, amit sóznak, borsoznak. A Texasra és Arizonára jellemző tex-mex konyha csirkét és sertést is használ, amelyeket előszeretettel fűszerez füstölt paprikával, őrölt koriandermaggal és római köménnyel.

Az elmaradhatatlan salsa alapja Mexikóban friss zöldség (paradicsom, hagyma, jalapeño paprika), korianderzöld és lime. Az USA-ban általában kész üveges szószokba forgatnak némi felkockázott paradicsomot.

A mexikói taco tetejére hagyma és friss korianderzöld dukál, a tex-mex változatnál sajt, paradicsom, saláta és tejföl is jöhet.

Fajita

A tacótól eltérően mindig puha tésztából készül. Tipikus hozzávalói  a sült vagy grillezett zöldségek, csirke-, marha- vagy sertéscsíkok, valamint a grillezett rák.

GYORS ÉS EGYSZERŰ FOGÁSOK TORTILLÁBÓL>>> 
PRÓBÁLD KI A BANÁNOS-MOGYORÓKRÉMES TORTILLÁT>>> 
TACO CSILIS BABBAL>>>
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin