Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A tökéletes nokedli titka - 5 egyszerű lépésben!

default user icon
Török Zsuzsa Alapételek
0
Köretként a galuska minden évszakban a szaftos pörköltek és húsok hű párja, tavasszal pedig nem hiányozhat a magyarok asztaláról a fejes salátával főételként tálalt tojásos nokedli. Kezdő konyhatündérként az alábbiakra ügyelj, ha nem tudsz segítséget kérni anyukádtól vagy a nagyitól.
Hozzávalók

Alapesetben 4 főre 50 dkg búzafinomliszttel és 1-3 db tojással, vagy 30 dkg liszthez 1 tojással kalkulálj. Ezenkívül csak vízre, sóra és egy kis zsiradékra lesz szükséged. Ha szeretnéd a tésztát kicsit megbolondítani, tehetrsz bele snidlinget, medvehagymát vagy spenótot és fokhagymát is!

A tészta

Közvetlenül a kifőzés előtt keverd be, mert állás közben megkeményedik. Mielőtt nekiállsz, forralj bőven sós vizet egy fazékban, majd vedd takarékra a lángot.

Szórd egy mély tálba a lisztet, készíts fészket a közepébe, és üsd bele a tojást. (A túl kevés tojástól a tészta ragadós lesz, a túl soktól pedig elveszíti a galuska jellegét.) Adj hozzá sót és többször egy kevés vizet, hogy fakanállal lazán össze tudd dolgozni. Csupán addig keverd, amíg az alapanyagok éppen elvegyülnek. Akkor jó az állaga, ha se túl kemény, se túl lágy, és amikor átkúzod benne a fakanalat, mögötte szép lassan záródik össze a massza.

Szaggatás

Forrald újra a takarékon tartott vizet, és amikor lobog, szaggasd bele a galuskát.
A legegyszerűbb, ha a tésztát adagonként megnedvesített nyeles vágódeszkára, esetleg kis tányérra teszed és a késsel leválasztott kis darabokat a vízbe ejted. Két kanál segítségével is formázhatsz galuskákat. A fazékra helyezhető lyukacsos galuskaszaggatót be kell vizezni, mielőtt az eszköz tartozékával vagy fakanállal egyenletesen keresztülnyomod rajta a masszát.

Kifőzés

Szaporán szaggass, mert az elsőként vízbe került galuskák már főnek a fazékban! Miután kiszaggattál egy adagot, érdemes megkeverni, hogy ne ragadjon össze. Hagyd, hogy felforrjon, majd újra keverd meg. Végül szedd ki a felszínre feljött galuskákat szűrőkanállal, és jól csurgasd le.

Öblítés

Ennek szükségességéről megoszlanak a vélemények. Öblítés nélkül a galuska kissé ragacsos lesz. Ezért sokan leöblítik, a lemosás azonban eltávolítja a felületéről a tápanyagokat, továbbá lehűti a tésztát. Mindkét esetben érdemes tehát – az étel jellegétől függően – némi felforrósított sertés- vagy libazsírba, illetve vajba, esetleg olajba forgatni a galuskát.

További tudnivalók a galuskáról >>> 
Rengeteg recept galuskával >>> 
Nokedli receptek >>> 
A tojásos nokedli titkáról itt olvashatsz >>>  
Tojásos nokedli receptek >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció