Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a főtt krumpli

Habár a krumpli megfőzése sokak számára a vajas kenyér elkészítésével egyértékű konyhai művelet, azért mégis van, akinek fejtörést okoz, akár a pucolt, akár a héjában főtt változatnak állna neki, hogy mégis mennyi ideig, mennyi és milyen vízzel, mennyi sóval főzze meg? Máris mondjuk!

A HÉJÁBAN FŐTT BURGONYA

Ha a legkevesebb anyag és ásványi anyag veszteséggel szeretnél dolgozni, és nem sürget az idő, a héjában főtt változatot javasoljuk - már csak azért is mert közvetlenül a krumpli héja alatti rész tartalmazza a legtöbb vitamint, és így lesz a legzamatosabb az ízélmény.

A megfelelő típusú burgonyából - a "B" kategóriajelű krumplik tartoznak ide - nagyjából egyformákat válogatunk, folyó víz alatt alaposan megmossuk, egy hústűvel megszúrkáljuk - hogy minél jobban átjárja a szemeket a só, és, hogy minél hamarabb megfőjjenek -, majd egy fazékba tesszük a szemeket, hideg vízzel felengedjük, és megsózzuk. A krumplit bátrabban sózzuk, mint a tésztát: ha 1 kg burgonyához 1 evőkanál sót adunk, abból baj nem lehet. 

Nagy lángon kezdjük a krumpli főzését, de ha felforrt a víz, azonnal vegyük lejjebb a hőfokot, különben kifut a keményítős főzővíz, amit megkövülve vért izzadva tudunk csak levakarni a tűzhelyünkről. Közepes lángon pezsegtessük tovább, amíg puhára nem fő.

Bár ahány krumpli, annyi féle főzési idő, de nagyjából 25 perc elteltével már tesztelhetjük, hogy megfőtt-e már: szúrjunk bele egy villát vagy egy hústűt, és ha könnydén beszúrható-kihúzható az eszközünk, akkor van készen.

Meghámozni úgy a legegyszerűbb, ha folyó langyos víz alát tesszük, és kézzel szinte lesímogatjuk róla a héjat. Ha krumplipürét készítünk belőle, fontos, hogy a lehető legmelegebben pucoljuk meg, még szinte forrón - azbeszt kezűek előnyben! -, mert a hideg krumpliból készített püré állaga gumiszerű lesz csomós.

A SÓS VÍZBEN FŐTT KRUMPLI

Íme a világ legegyszerűbb körete: a főtt krumpli, amiből készülhet petrezselymes burgonya és krumplipüré is .

 A főtt krumplihoz a burgonyákat megpucoljuk és megmossuk, majd kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk.

A felkockázott krumplit egy lábasba tesszük a hideg vízzel és sóval. Lefedjük, és nagy lángon melegíteni kezdjük. Amikor felforrt a víz, takarékra vesszük a lángot, majd nagyjából 10-12 perc alatt puhára főzzük a burgonyát.

Ha megpuhult a krumpli, leszűrjük, és egy tálba tesszük, ahol némi olvasztott zsiradékkal vagy olívaolajjal is összeforgathatjuk, petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy snidliggel is meghinthetjük.

Mikrós trükk

Mikróban krumplit főzni egyszerűbb, mint gondolnátok. Ha gyorsan készítenétek köretet, próbáljátok ki a mikrós főtt krumpli receptet!

A megpucolt, kockára vágott burgonyát a sóval elkeverjük, és lefedve 5 percre a mikróba tesszük a legmagasabb fokozatot használva.

Ha a krumpli öreg, vagy már kicsit szárazabb, mielőtt betesszük a mikróba főni, meglocsoljuk kevés tejjel.

Miután lejárt a főzési idő, kivesszük a megfőtt krumplit mikróból, és hozzákeverjük a vajat vagy a margarint. Hagyjuk, hogy elolvadjon rajta, majd ismét összekeverjük.

Visszatesszük a mikróba, de már csak közepes fokozatra/hőmérsékletre, és további 5 percig főzzük. A mikrótól is függhet a főzési idő, ha még picit kemény, hagyjuk 1-2 percig a készülékben.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek