Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a forralt bor

default user icon
MME
A forralt bor nem csak a karácsonyi időszak sztárja. Ez nem is csoda, hiszen egy pohár édes, fűszeres ital azonnal felmelegíti és elkábítja az érzékeket, ráadásul otthon is elkészítheted. Hoztunk néhány tippet, hogy a lehető legjobban sikerüljön.

Jól válassz bort

Nem meglepő, hogy a bor képezi az ital alapját, ezért fontos, hogy milyet választasz A bor típusa és minősége nagyban befolyásolni fogja a végeredményt. Persze ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül a drága borok közül kell válogatni, Egy olcsóbb Cabernet Sauvignon vagy Burgundia is jó választás. Az erős ízesítésű borokat, mint például a Merlot, azonban érdemes inkább kerülni.

Kísérletezz a fűszerekkel

A forralt bor fontos részét képezik a fűszerek. A kiválasztásukkor át kell gondolni a lehetséges ízkombinációkat. A következőkkel érdemes kísérletezni: bors, gyömbér, szegfűszeg, kakukkfű, levendula, csillagánizs, bazsalikom és kardamom.

Mindenképpen kostól meg őket, mielőtt felhasználnád. Helyezz belőlük több különböző kombinációt egy tányérra majd az ujjaddal tegyél belőlük a nyelvedre és kortyolj egyet a borból, amit majd a forralt borhoz használsz. Egyél egy falat kekszet, hogy semlegesítsd az ízeket, majd jöhet a következő kóstolás. Érdemes jegyzeteket készíteni, egy papíron pontozni a különböző ízkombinációkat. Amelyik a legjobban ízlett abból készítsd az italt.

A jó szirup titkai

Rengeteg féle recept van a szirup elkészítéséhez, adunk néhány tippet, hogy olyan legyen, amilyennek szeretnéd.

- A forralt bor elkészítése egyszerű, csak össze kell forralni a bort, a fűszereket és a cukrot, valamint hozzáadni némi vizet, A víz mennyisége nagyban meghatározza az ital erősségét és az ízek intenzitását.

- Ha intenzívebb gyümölcsízt szeretnél, a szirup készítése közben adj hozzá egy kevés gyümölcshéjat is.

- Az elegyet alacsony lángon melegítsd, közben pedig folyamatos keverd, amíg a cukor megolvad és a keverék forrni kezd. 

- Miután hozzáadtad a bor, hagyd még állni a tűzön legalább 15 percig.

- Ha sangria típusú forralt bort szeretnél, ebben a szakaszban adj hozzá gyümölcsöket is.

Légy türelmes

Fontos megjegyezni, hogy a tökéletes forralt bor elkészítése sok kísérletezést igényel, mind az ízek, mind az arányok tekintetében. Elsőre pedig az elkészítése is bonyolultnak tűnhet, de légy türelmes és kreatív, meg fogod szeretni a folyamatot!

FORRALT BOR EGYSZERŰEN >>>

FORRALT BOR CITROMMAL ÉS NARANCCSAL >>>

HAGYOMÁNYOS FORRALT BOR >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss