Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a bólé, minden parti elengedhetetlen itala

A baráti bulik elmaradhatatlan italai a különféle gyümölcsös bólék. Rengeteg módon variálhatjuk őket, hamar elkészülnek, ráadásul nagyon látványosak. Megmutatjuk, milyen alapanyagokkal és kellékekkel lesz tökéletes a bólé.

A gyümölcsből, borból és pezsgőből komponált, általában némi likőrrel ízesített társasági itallal nem kell sokat bíbelődni, ráadásul a bólé nagyon látványos és a variációk száma szinte végtelen.

Próbálj ki néhány klasszikus bólé receptet, hogy gyakorlatot szerezz, aztán kibontakoztathatod a kreativitásodat. Egy a fontos: ne az utolsó percben állj neki, mert a siker érdekében elengedhetetlen a többórás pihentetés, hűtés.

Szükséges kellékek a bólé készítéséhez

A speciális üvegből gyártott hagyományos bóléstálhoz fedél tartozik, továbbá olyan a kialakítása, hogy alul jeget lehet köréje rakni. (Magába a bóléba nem szokás jeget tenni, mert a többliternyi ital hűtéséhez szükséges mennyiség túlságosan felhígítaná.)

Nem probléma, ha nincs ilyen edényed: keress egy jókora lefedhető tálat vagy egy (esetleg két) nagy üvegkancsót, amelyik befér a hűtőbe. Nyáron a kertben, a teraszon úgy tarthatod hidegen a bólét, hogy a tálat vagy a kancsót egy jéggel töltött edénybe állítod.

Az üveg bóléspohár általában alacsony, széles szájú, és van füle. (Így nem a fala melegszik fel a kezed melegétől, miközben az italt kortyolod.) Ne legyen túl nagy, mert a bólé állás közben veszít üdítő hatásából. Merőkanállal adagold a poharakba, és kistányéron, kiskanállal szolgáld fel, hogy ki lehessen halászni belőle a finom gyümölcsdarabokat. Adhatsz hozzá szívószálat is.

Bólé alapanyagok

Kifogástalan minőségű és érett, de nem túlérett gyümölcsöt használj. Megmosva, megtisztítva darabold apróra, szórd meg a bólésedényben cukorral, majd a megadott pihentetési időket betartva öntsd fel a gyümölcsök jellegéhez illő, előre behűtött borral, pezsgővel, habzóborral.

A koktél receptekben a bor és a pezsgő mennyiségét rendszerint üvegben adják meg. Ez 7,5 dl-es palackra vonatkozik. A bólé ízesítésére, illatosítására szolgáló likőr mennyisége az ital teljes mennyiségéhez képest csekély. Készítéskor a bólésedényt be kell fedni, nehogy az ital aromája elillanjon.

Alkoholmentes koktélhoz a bort szűrt szőlőlével, a pezsgőt és a habzóbort kölyökpezsgővel, gyömbéres üdítővel (ginger ale) helyettesítheted. A likőrt esetleg aromával pótolhatod.

3 inspiráló bólé recept

A legfontosabb, hogy nem kell túlbonyolítani – különleges hozzávalók nélkül is izgalmas italokat készíthetsz, amelyekkel jókedvre derítheted a baráti társaságot.

CITROMOS ALMABÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

  • 8 db alma
  • 1 db citrom
  • 2 ek cukor
  • 10 cl almapálinka (Calvados)
  • 2 üveg fehérbor
  • 1 üveg száraz pezsgő
  • 1 üveg ásványvíz

Elkészítés

1. A meghámozott almákat a bólésedénybe daraboljuk. Megöntözzük a frissen facsart citromlével, megszórjuk a cukorral, és letakarva a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A pálinkát és a bort az almára töltjük, majd megkeverjük. Végül felöntjük a pezsgővel és az ásványvízzel.

SZŐLŐBÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

  • 75 dkg magnélküli fehér szőlő
  • 3 ek cukor
  • 6 cl gyenge törkölypárlat (37,5%-os grappa)
  • 1/2 db citrom
  • 2 üveg fehérbor

Elkészítés

1. A megmosott szőlőszemeket félbevágjuk, és a bólésedényben összekeverjük a cukorral. Megöntözzük a grappával, hozzáadjuk a citrom spirál alakban levágott héját, majd letakarva a hűtőben pihentetjük kb. 2 órát.

2. Végül felöntjük a borral és megkeverjük.

SANGRIA, a legfinomabb bólé

10 személyre

Hozzávalók

  • 3 db narancs
  • 2 db citrom
  • 1 db alma
  • 4 db őszibarack (kimaradhat, amikor nincs friss)
  • 5 dkg cukor
  • 1/4 dl narancslé
  • 1 db citrom leve
  • 2 db fahéjrúd
  • 4 cl narancslikőr
  • 6 cl borpárlat (brandy)
  • 4 üveg vörösbor
  • 1/8 l ásványvíz (enyhe)

Elkészítés

1. A meghámozott narancsot, citromot és almát felszeleteljük, a barackot felkockázzuk. A negyedelt narancs- és citromszeleteket az almával és a barackkal együtt a bólésedénybe szórjuk. Óvatosan összeforgatjuk a cukorral, a narancs- és a citromlével, valamint a fahéjjal, a likőrrel és a brandyvel, majd lefedve a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A fahéjrudat kivesszük. A gyümölcsöket felöntjük a vörösborral és megkeverjük. Végül felöntjük az ásványvízzel.  

Ezek is érdekelhetnek

Friss