Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz még zöldebb a karácsony! 5 tipp a környezettudatos ünnepért

Bizony karácsonykor is érdemes odafigyelni arra, hogy környezettudatosak legyünk, hiszen ebben az időszakban hajlamosak vagyunk még több hulladékot termelni vagy éppen energiát pazarolni. Tegyünk fel magunknak néhány fontos kérdést. Persze nem muszáj mindegyikre nemmel felelni, de megéri átgondolni ezeket.

Díszek

Biztos, hogy kell az a sokadik új dekoráció? Igen, nagyon aranyos, de nem érdemes minden évben új garnitúrát vásárolni. Sokkal jobb olyan időtálló darabokat venni, amik kiállják az idő próbáját és évek vagy akár évtizedek múlva is szépek maradnak. Ami pedig még ennél is jobb, ha magunk készítünk díszeket újrahasznosított anyagokból.

Csomagolás

Biztos, hogy érdemes az összes ajándékot egyenként becsomagolni? Rengeteg papírhulladék keletkezik ilyenkor teljesen feleslegesen, hiszen a legtöbben még csak meg sem nézik a csomagolópapírt, csak letépik az ajándékról és már dobják is a kukába.

Ajándékok

Biztos, hogy meg kell venni csak azért, hogy adj valamit? Az ajándékozás szép gesztus, de csak akkor, ha olyat adunk a másiknak, aminek tényleg örül és, amire szüksége van. A “nem tudom, hogy szeret-e olvasni, de megveszem neki ezt a könyvet és le van tudva az ajándékozás” - típusú vásárlásnak semmi értelme.Ilyenkor jobb inkább valamilyen közös programot ajándékozni. Ha pedig abszolút nem ismerjük az illető hobbijait vagy nem szívesen töltünk vele időt, érdemes átgondolni, hogy kell-e neki egyáltalán bármit is ajándékoznunk.

Karácsonyfa

Biztos, hogy szükségünk van élő fenyőfára? Megszokásból nem érdemes élő fenyőt venni, hiszen mégiscsak egy kivágott fáról van szó, ami drága is. Ha rájövünk, hogy igazából nem is ragaszkodunk hozzá, egy fenyőágat vagy egy műfenyőt is gyönyörűen fel tudunk dísziteni.

Vásárlás

Biztos, hogy nagyválalatoktól vagy külföldről kell beszerezünk, amire szükségünk van? A karácsonyi vacsorához és egyéb étkezésekhez rengeteg alapanyag kell. Érdemes ezeket inkább helyi kisvállalkozóktól beszerezni, hiszen sokkal frissebbek és nem kell őket sok-sok kilométeren át utaztatni, mire a boltok polcaira kerülnek. Ugyanez igaz lehet az interneten külföldről rendelt ajándékokra is, amik repülőn vagy hajón érkeznek. Lehetséges, hogy van hasonló magyar termék is, vagy már forgalmazzák valahol itthon is.

EZEKRE FIGYELJENEK A CUKORBETEGEK KARÁCSONYKOR 

5 TUTI TIPP, HOGY NE FOGYÓKÚRÁVAL INDÍTSD AZ ÚJ ÉVET 

11 KARÁCSONYI SÜTEMÉNY, AMIT A GYEREKEKKEL EGYÜTT IS ELKÉSZÍTHETSZ! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss