Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül: az égetett tészta

Bemutatjuk, hogyan kell tökéletes képviselőfánkot sütni. Ha velünk csinálod, és betartod a tanácsainkat, biztos lesz a siker!
Égetett tészta alaprecept

Hozzávalók 8 darabhoz:
7 dkg margarin
1 teáskanál cukor
3 dkg étkezési keményítő
12 dkg liszt
4 db tojás

 

 

Elkészítés:

1. lépés: Forralás
Felforrósítunk ¼ liter vizet a margarinnal, a cukorral és egy csipet sóval. Egyszerre beleszórjuk a keményítőt és a lisztet. Az egészet mérsékelt tűzön, egy fakanállal addig keverjük-pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (innen a neve).

2. lépés: Lisztpirítás
A tésztát félrehúzzuk, és azonnal beledolgozunk egy tojást. A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. Áttesszük egy keverőtálba, és kézi robotgéppel egyenként beledolgozzuk a maradék tojást. A következő tojást csak akkor adhatjuk hozzá, ha az előzőt már tejesen elkevertük. Ettől lesz szép üreges a megsült fánkok belseje. Akkor jó a tészta, ha szép fényes, és csak nehezen cseppen le a habverőről.

3. lépés: Tojáskeverés
A sütőt 200 c-fokra előmelegítjük, és az aljára betesszük egy forró vízzel félig töltött fém láboskát (vagy kisebb tepsit). A fánkok növekedéséhez gőzre van szükség.

4. lépés: Habzsákba szedés
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A masszát 10-12 mm átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, és kb. 4 cm távolságra kb. 3 cm átmérőjű habrózsákat nyomunk a papírra. A fánkok sütés közben alaposan megnőnek!

5. lépés: Rózsakészítés
A sütő középső rácsán kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a fánkokat. A sütő ajtaját sütés közben tilos kinyitni, mert a tészta összeesik. A sütés végén a fánkokat kivesszük, recés késsel vagy ollóval azonnal levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson a tészta belsejéből. Ha a gőz nem tud kijönni, a tészta összeesik, és nem lesz ropogós. A recept szerint dolgozhatunk a fánkokkal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss