Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes házi kenyérlángos - fotók lépésről lépésre

default user icon
MME
Fesztiválok, rendezvények, felvonulások és mulatságok elmaradhatatlan gasztroélménye az illatos, forró, gőzölgő kenyérlángos. Az éhes ember képes akár órákat is sorban állni, hogy megkaparintson egy ilyen finomságot, pedig ez az étel is sokkal jobb, ha otthon, házilag készítjük.

Kenyérlángos, langalló, tök pompos - számtalan névre hallgat ez a laktató csoda, és rengeteg ízvariációban is létezik. A klasszikus recept szerint tejföllel, szalonnával, jó fokhagymásan kell készíteni. Íme:

Hozzávalók (körülbelül 10 szelethez):

A tésztához:

500 g liszt
1 ek só
1 ek cukor
10 g szárított élesztő
300 ml víz

A tetejére:

2 pohár tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
2 fej lila hagyma
ízlés szerinti mennyiségű kolbász és/vagy kolozsvári szalonna
300 g sajt

bors

Elkészítése:

1. Az összes szárazanyagot öntsük egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a langyos vizet.

2. Dolgozzuk össze kézzel vagy habverő dagasztókarjaival, majd egy órát hagyjuk meleg helyen megkelni.

2. Miután megkelt, kicsit dolgozzuk át a tésztát – akár egy kis liszttel, ha szükséges –, és terítsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk meleg helyen, míg felaprítjuk a rávalókat, addig a tészta is „belenő” a tepsibe.

3. Először kenjük meg a fokhagymás tejföllel, majd egy kicsit sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk rá a kolbászt, a szalonnát és a lilahagyma-szeleteket, végül hintsük meg reszelt sajttal.

4. Előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.

Elkészítési idő: 80–90 perc

Ezek is érdekelhetnek