Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a legfinomabb humusz

default user icon
MME
Emlékszel még a „Ne szórakozz Zohannal” című filmre, amiben a macsó Moszad ügynök még fogat is humusszal mosott? Ez nem volt véletlen, mert kevés olyan krém van, amire annyira rá lehet kattanni, mint a közel-kelet méltán népszerű mezzé-ére. Elkészítése nem túl bonyolult, de, bár egy pofonegyszerű krém, az arab térségben élőknek kicsit olyan, mint a mákos guba a magyaroknak: mindenkinek van pár tuti praktikája, amitől TERMÉSZETES, hogy az ő változata a legfinomabb!

Nos, a humusz nem humusz két alapvető hozzávaló, a csicseriborsó és a tahini nélkül. A csicseriborsó az egyik legegészségesebb hüvelyes, vegánoknak már-már kötelező táplálék. Magas fehérje és rosttartalma mellett szabályozza az étvágyat, helyén tartja a vércukor szintet, segíti az emésztést, hozzájárul a rák és szívproblémák megelőzéséhez. A tahini pedig nem más, mint a szezámmag darált pasztája. Nem mondom, hogy a sarki közértben kapsz, de közel-keleti delikáteszek mellett a nagyobb hiperek nemzetközi részlegén is meg tudod vásárolni. A tahininek igen magas a zsír és kalóriatartalma, így nem érdemes a TV előtt nyalogatni, mint a nutellát, de számos, élettani szempontból hasznos tulajdonsággal bír. Antibakteriális hatású, diabétesz, rák és szívproblémák megelőzéséhez kimondottan ajánlják a fogyasztását, gyulladáscsökkentő, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rendkívül sokoldalú paszta, hiszen neutrális íze miatt sós ételek mellett remekül felhasználható különböző süteményekhez és édességekhez.

Van, aki kicsit rusztikusabban szereti a humuszt (Cipruson például úgy készítik), én inkább a sima, úgynevezett „izraeli-stílusú” homogén püré verzióra esküszöm. Az ételt el tudod készíteni száraz csicseriborsóból, ez a legfinomabb változat, de ennek elkészítése tart a legtovább. Hétköznapokon azonban, vagy ha váratlanul beállít hozzád pár vendég, konzervből is nagyon finom, és úgy tényleg 10 perc alatt megvan!

Amit jó tudnod az, hogy a humusz akkor lesz igazán jó, ha ROMMÁ FŐZÖD a csicseriborsót! Ez bizony időigényes, így ha van kuktád, nem árt bevetned, nekem nincs, és így simán főzőcskézem a kis hüvelyeseimet 2.5-3 órát, mire annyira puhák lesznek, hogy ha két ujjal megfogok egyet, az a kezem között szétesik. Apró titokként azt is elárulom neked, hogy ha konzervből készíted, és van 30 extra perced, érdemes a konzervet fél órát főzni vízben. Ez a munkafázis két dologra is jó. Egyrészt kifőzni a csicseriborsóból a „konzerv ízt”, másrészt tovább puhítja, hiszen konzervbe nem pépesen kerülnek a babfélék.

Ha már „penge” vagy humuszban, jó, ha tudod, hogy rengeteg módon ízesítheted! Készül változat sült paprikával, sütőtökkel, édes burgonyával, curryvel, avokádóval sőt, kipróbálhatód bab és lencsefélékből is!

Sok recept írja- tévesen-, hogy a humuszba kell olíva olaj. Pedig nem kell, azt csak a tálaláskor öntjük rá, akkor azonban igen gazdagon!

Persze már várom a kérdést, hogy minek házilag készíteni a humuszt, amikor már szó szerint minden közértben kapsz. Hát, több okból is. Egyrészt a bolti humusz telis-tele van oda nem illő hozzávalókkal. Citrom helyett kellemetlen ízű citromsavval, gyakran olcsó szójával „gazdagítva”, ilyen-olyan adalékokkal és tartósítószerrel. Az íze emellett köszönőviszonyban sincs azzal, amit otthon készítesz, így, miután a konzerv csicseriből készült változat tényleg 10 perc alatt megvan, indokod nem marad, amiért érdemes lenne a gyári vackot enned!

Egyetlen dologra érdemes ügyelni csupán: miután a saját verziódban nincs tartósítószer, vedd figyelembe, hogy nem áll el 2-3 napnál tovább, így ha egy mód van rá, ennyi idő alatt mindenképp egyétek meg!

És akkor a recept.

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó vagy 100g száraz csicseriborsó
1-2 gerezd fokhagyma
3 púpozott ek tahini (tehetsz bele bátran többet!)
1 ek citromlé
csipet római kömény

olívaolaj a tálaláshoz
köretnek: házi pita - itt a tuti recept hozzá! 

Elkészítés: 

1. Áztasd a nyers csicseriborsót hideg vízbe éjszakára.
2. Végy egy lábast, töltsd meg vízzel és adj hozzá egy csapott teáskanál szódabikarbónát. A szódabikarbóna által biztosított lúgos közegben a csicseriborsó héja ugyanis jobban puhul. Főzd a csicserit 2-2.5 óra alatt pépesen puhára, de ha sok időd van, főzheted akár 4 órán keresztül. Közben ügyelj arra, hogy a víz ne fusson ki (A szódabikarbóna miatt habzani fog!), és az elpárolgott vizet rendszeresen pótold.
3. Ha konzervvel dolgozol, amit át akarsz főzni, főzd 30 percig, és kész.
4. A már puha csicserit vagy az előzőleg leöblített konzervet tedd robotgépbe a tahinivel, citromlével, sóval és római köménnyel majd turmixold masszává. Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet, de nagyon óvatosan, hiszen nem jó, ha a humusz túl sűrű, de ha túlhigítod vízzel, ízetlen lesz!
5. Fontos, hogy folyamatosan kóstolgass, mert ennél az ételnél a nüanszokon áll vagy bukik minden!
6. A fokhagymát nyomd össze és csak a mixelés végén keverd a krémbe.
7. A már kész masszát terítsd szét egy lapos tányéron, locsold gazdagon olíva olajjal és szórd meg pirospaprikával.

NEM CSAK CSICSERIBORSÓBÓL KÉSZÜLHET! VARIÁCIÓK HUMUSZRA >>> 
még több recept, sztori és praktika Házisáfránytól -itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss