Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kifogytál az élesztőből? Így készítsd el otthon!

default user icon
MME
Az utóbbi hetekben, a veszélyhelyzet kihirdetése után, a kézfertőtlenítőn kívül, egy termék hiánycikk még: az élesztő. Most még az is nekifut a kenyér, kalács, kifli készítésének, aki eddig csak álmodozni mert arról, hogy egyszer házi pékséget indít. Utánanéztünk, hogy lehet-e élesztőt készíteni házilag, vagy érdemes inkább a kovászos és a sütőporos kenyérrecepteknél maradnia annak, aki az élesztőről lemaradt.

Van egy élesztőrecept, ami az interneten kering, koszovói házi élesztő néven:

Hozzávalók 5 dkg-hoz (ez egy kocka friss élesztőnek felel meg):

1 dl pasztőrözetlen sör
1 evőkanál liszt
1 teáskanál cukor

Elkészítés:

Összekeverjük, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, körülbelül egy éjszakát. Másnap már készülhet is a foszlós kalács! 

Ami nagyon fontos: TÉNYLEG CSAK PASZTŐRIZÁLATLAN  - másik nevén tank - SÖRREL működik, mivel abban van élesztőgomba! Nézzétek meg jól, hogy mit vesztek/rendeltek!

Az elkészítés metódusát megtaláljátok ezen a Facebook oldalon!

Ha túl sok...

Mi van akkor, ha túl sok élesztőt halmoztál fel első pánikreakciódban, vagy, ha éppen már csak félkilós kiszerelésben kaptál? Nos, akkor jöhet a fagyasztás! 5 dkg-os adagokra vágd, fóliázd, és mehet a mélyhűtőbe. Ahhoz, hogy felfusson, 24 órával a felhasználás előtt ki kell venni, és hagyni, hogy magától felolvadjon: semmi mikrózás, semmi radiátoron olvasztás!

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FÁNK, A KENYÉR A KALÁCS - KELT TÉSZTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss