Van egy élesztőrecept, ami az interneten kering, koszovói házi élesztő néven:
Hozzávalók 5 dkg-hoz (ez egy kocka friss élesztőnek felel meg):
1 dl pasztőrözetlen sör
1 evőkanál liszt
1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Összekeverjük, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, körülbelül egy éjszakát. Másnap már készülhet is a foszlós kalács!
Ami nagyon fontos: TÉNYLEG CSAK PASZTŐRIZÁLATLAN - másik nevén tank - SÖRREL működik, mivel abban van élesztőgomba! Nézzétek meg jól, hogy mit vesztek/rendeltek!
Az elkészítés metódusát megtaláljátok ezen a Facebook oldalon!
Ha túl sok...
Mi van akkor, ha túl sok élesztőt halmoztál fel első pánikreakciódban, vagy, ha éppen már csak félkilós kiszerelésben kaptál? Nos, akkor jöhet a fagyasztás! 5 dkg-os adagokra vágd, fóliázd, és mehet a mélyhűtőbe. Ahhoz, hogy felfusson, 24 órával a felhasználás előtt ki kell venni, és hagyni, hogy magától felolvadjon: semmi mikrózás, semmi radiátoron olvasztás!