Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csülkös kenyér

MME MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag

Elkészítés

    1. A csülköt 3-4 óra alatt megfőzzük, majd hagyjuk a saját levében kihülni. Ezután kihúzzuk belőle a csontot, majd hagyjuk lecsepegni. Egy vágódeszka segítségével óvatosan ki is nyomkodhatjuk a folyadékot. A hús könnyen széteshet, ezért érdemes zacskóba tenni és elkötni úgy a száját, hogy a formáját megtartsa. Ezután hűtőbe tesszük. Ha valaki nem szeretné, hogy szétessen a csülök, inkább használjon tarját.
    2. Dagasztótálba öntjük a lisztet és a krumpli főzővizét, majd jól összegyúrjuk. Ha ezzel elkészültünk, félretesszük pihenni legalább egy fél, de ha lehet, egy órára. Erre azért van szükség, hogy a lisztszemcsék jól megduzzadjanak a folyadéktól. 
    3. Miután megpihent a tészta, hozzáadjuk a kovászt. A liszt és víz keverékével alaposan összeforgatjuk, dagasztjuk. Gyakorlatilag belemasszírozzuk a kovászt. Amikor kezd elválni az edény falától a tészta, hozzáadjuk a főtt burgonyát, aztán továbbgyúrjuk. Amikor elkezd lágyulni a tészta, mehet bele a só. Ezzel még nincs vége, tovább dagasztjuk. 
    4. Ha úgy érezzük, hogy már kellően átgyúrtuk a tésztát, akkor kidobjuk egy lisztezett felületre, akár egy nyújtódeszkára, majd odacsapkodjuk néhányszor. Ha a tésztánk összeállt, kiolajozunk egy tálat és benne hagyjuk fél órát pihenni. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan kivesszük, majd egy olajozott felületen széthúzzuk, megnyújtjuk egy picit a kezünkkel, majd összehajtjuk és visszatesszük a kelesztő tálba további 30 percre. Ezt még két alkalommal megismételjük, majd hagyjuk kelni egy egész órán át. 
    5. A tésztából kenyér formát formázunk, majd belisztezzük egy picit. Konyhakendővel letakarva újabb 20 percre félre tesszük pihenni. Ha ezen túl vagyunk, a tésztalabdának kezdjünk "füleket" húzni mind a négy oldalára, majd söpörjük le róla a felesleges lisztet. Arra törekedjünk, hogy a tészta vastagsága középen is megmaradjon. A közepét megkenjük a magos mustárral, majd belehelyezzük a csülköt. A tésztát szépen lazán ráhajtjuk. Ezután becsomagoljuk egy konyhakendőbe, és további egy órán keresztül kelesztjük.
    6. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, benne egy vaslábassal. Ha letelt az egy órás kelesztési idő, a csülkös kenyeret a sütőpapírral bélelt vaslábasba tesszük, ám előtte egy késsel bevagdossuk a tetejét. Egy apró lyukat is szúrunk rá, hogy a csülökből származó folyadék el tudjon távozni. Lefedjük, aztán mehet a sütőbe.  
    7. 25 perc után levesszük a fedőt, csökkentjük a sütő hőmérsékletét 215 fokra, majd 35 perc alatt teljesen kisütjük a kenyeret. Tehát, a teljes sütési idő 60 perc.
    8. Kivessük a sütőből, rácson hagyjuk kihűlni, majd éles késsel szeleteljük. Főtt tojással, franciasalátával, friss zöldségekkel tálaljuk.

Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a kenyérben sült csülköt

 

Megjegyzés

Igazi húsvéti recept, amit ugyanakkor érdemes többször is elkészíteni az évben. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss