A zöldségek (ahogyan a gyümölcsök is) nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez. Alacsony a zsír- és szénhidráttartalmuk, de értékes tápanyagokban gazdagok. Sajnos a legtöbb ilyen anyag hőkezelés hatására jelentősen csökken, így nem mindegy, hogyan készíted el a zöldségeket. Íme három egészséges lehetőség, ami ráadásul alakbarát is, hiszen nincs zsír és panír, mint a régi idők kedvenc rántott zöldségei esetében.
1. Gőz fölött párolás
A zöldségfélét tedd lyukacsos fenekű edénybe. Egy fazékban forralj vizet, majd tedd fölé a zöldséges edényt. Így a vízgőzben fog megpárolódni az étel, megtartva értékes tápanyagait, vitaminjait. Ehhez hasonló módszer, ha a zöldséget alufóliába csomagolva egy kis víz vagy leves hozzáadásával tepsire téve a sütőben is meg lehet párolni.
2. Blansírozás
A kiválasztott zöldséget rövid időre dobd lobogva forró vízbe, majd vedd ki, és merítsd nagyon hideg vízbe. Ez a módszer remek például a paradicsom elkészítéséhez, hiszen így a héja is könnyen lejön.
3. Grillezés
Tökéletes módszer például a cukkini, a padlizsán, a gomba, a hagyma elkészítéséhez. Ha grillsütőben vagy sütőben történik, helyezd a zöldségeket nagyjából 10-15 cm távolságra a hőforrástól, hogy szépen megpiruljon, és közben meg is puhuljon. Érdemes a zöldségeket előre bepácolni, fűszerezni.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még: