Lépésről lépésre
1. Keverj össze 5 ek zabpelyhet 1 ek nyers nádcukorral vagy édesítőszerrel (pl. agávésziruppal, sztíviával) és 1 csipet sóval, majd pirítsd világosra egy edényben. Vigyázz, mert keserű lesz, ha túlpirítod!
Tipp: Az enyhén pirított zabpehelytől a müzli és a zabkása is finomabb ízt kap.
2. Önts a keverékhez 5 dl vizet, amint érzed a pörkölt gabonaillatot.
3. Forrald fel, majd azonnal vedd le a tűzről, és tegyél rá fedőt. (Csak egyet forralj rajta, máskülönben túl sűrű lesz.) Pihentesd egy éjszakát vagy legalább 2 óra hosszat.
4. Passzírozd a kocsonyás masszát szűrőn át egy tálba. Gyorsabb, ha összeturmixolod botmixerrel vagy turmixgépben.
5. Öntsd a folyósabbá passzírozott, illetve turmixolt masszát sajtkendővel, gézzel vagy ritka szövésű pamutanyaggal, tiszta konyharuhával kibélelt szűrőbe. Hagyd lecsepegni, majd alaposan nyomkodd ki.
Tipp: A felfogott folyadékot vízzel hígíthatod, ha túlságosan nyálkás lett. A kendőben visszamaradt masszát müzlihez vagy zabkásába keverheted.
6. Töltsd a házi zabitalt üvegbe vagy kancsóba. 4-5 napig eltarthatod a hűtőben, de 2-3 napon túl ajánlatos felforralni. Felhasználás előtt rázd fel!
Tipp: A hozzávalók arányos többszörözésével egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetsz. Későbbi felhasználás céljából a lecsepegett zabitaltforrald fel, és töltsd sterilizált csavaros befőttesüvegekbe. A légmentesen lezárt üvegeket állítsd a tetejükre kb. 5 percre, majd a talpukra visszafordítva hagyd kihűlni, mint befőzéskor.