Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts zabitalt házilag

Laktózérzékeny vagy vegán van a családodban? Próbáld ki egyszerű receptünket, ha a lakóhelyeden körülményes dobozos zabtejet szerezni!Bármikor készíthetsz házit, ha van otthon zabpelyhed. Nem kell hozzá semmilyen különleges adalék vagy speciális konyhai eszköz.

Lépésről lépésre

1. Keverj össze 5 ek zabpelyhet 1 ek nyers nádcukorral vagy édesítőszerrel (pl. agávésziruppal, sztíviával) és 1 csipet sóval, majd pirítsd világosra egy edényben. Vigyázz, mert keserű lesz, ha túlpirítod!

Tipp: Az enyhén pirított zabpehelytől a müzli és a zabkása is finomabb ízt kap.

2. Önts a keverékhez 5 dl vizet, amint érzed a pörkölt gabonaillatot.

 3. Forrald fel, majd azonnal vedd le a tűzről, és tegyél rá fedőt. (Csak egyet forralj rajta, máskülönben túl sűrű lesz.) Pihentesd egy éjszakát vagy legalább 2 óra hosszat.

4. Passzírozd a kocsonyás masszát szűrőn át egy tálba. Gyorsabb, ha összeturmixolod botmixerrel vagy turmixgépben.

5. Öntsd a folyósabbá passzírozott, illetve turmixolt masszát sajtkendővel, gézzel vagy ritka szövésű pamutanyaggal, tiszta konyharuhával kibélelt szűrőbe. Hagyd lecsepegni, majd alaposan nyomkodd ki.

Tipp: A felfogott folyadékot vízzel hígíthatod, ha túlságosan nyálkás lett. A kendőben visszamaradt masszát müzlihez vagy zabkásába keverheted.

6. Töltsd a házi zabitalt üvegbe vagy kancsóba. 4-5 napig eltarthatod a hűtőben, de 2-3 napon túl ajánlatos felforralni. Felhasználás előtt rázd fel!

Tipp: A hozzávalók arányos többszörözésével egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetsz. Későbbi felhasználás céljából a lecsepegett zabitaltforrald fel, és töltsd sterilizált csavaros befőttesüvegekbe. A légmentesen lezárt üvegeket állítsd a tetejükre kb. 5 percre, majd a talpukra visszafordítva hagyd kihűlni, mint befőzéskor. 

ESTE CSAK ÖSSZERAKOD, ÉS REGGELRE KÉSZ: EGYÉJSZAKÁS ZABKÁSA 5 ISTENI VÁLTOZATBAN >>> 

ZABOS RECEPTEK >>> 

6+1 AGYSERKENTŐ ÉTEL - EZT EDD, HOGY VÁGJON AZ ESZED! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss