Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes pizzaszószt házilag

default user icon
MME
Számodra mitől tökéletes egy pizza? A saját kezűleg dagasztott, kívül ropogós, belül puha tésztától? Vagy a kedvenc feltétedtől és a rajta olvadozó sajttól? A szósz talán eszedbe sem jut, pedig korántsem mellékes.

 Hozzávalók

A receptek a pizzaszósz elkészítésének leírásakor általában beérik a hozzávalók felsorolásával, nem foglalkoznak velük behatóan. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

Paradicsom: Nyáron magától értetődik, hogy a pizzaszósz zamatos, nap érlelte piros bogyókból készül. Legalkalmasabb a húsos San Marzano és Lucullus fajta. A gömbölyű végükön kereszt alakban bevágott paradicsomokat a szárvégek kimetszése után dobd előbb forró vízbe 30-60 másodpercre, majd egy tál jeges vízbe, és húzd le a héjukat. Végül negyedeld őket, távolítsd el a magos részüket, a húsukat pedig darabold fel.
Idényen kívül hámozott vagy passzírozott konzerv paradicsomból főzz házi szószt, ezek sokkal jobb ízűek, mint az üvegházi termés és megkímélnek a pepecselős hámozástól.
A paradicsompürét természetes ízfokozóként használhatod, de mértékkel adagold, mert nagyon erőteljes aromája van.

Zöldfűszerek: Vedd figyelembe, hogy az olaszos jelleget kölcsönző oregánó szárítva markánsabb, mint a friss, a frissen aprított bazsalikom viszont jobban kibontakoztatja az aromáját, mint a szárított.
Olívaolaj és vaj: Tévedsz, ha azt hiszed, hogy mindenbe kizárólag olívaolaj kell, ami olasz. A klasszikus szószokat nem véletlenül készítik vajjal, amiből egy kevés is képes tökéletesíteni az ízeket.
Hagyma és fokhagyma: Kockázd egészen apróra, és vajon párold meg! Már az illata is ínycsiklandó. 
Parmezán: Ez a glutamátban gazdag kemény aromás sajt az umamit képviseli, vagyis az ötödik ízt az édes, a sós, a keserű és a savanyú után. A japánok szerint az umami életre kelti az ételek természetes ízét.
Csilipehely: Egy csipetnyivel tüzesebbé teheted a szószt. Nyugodtan elhagyhatod, ha nem szereted a csípőset.
Cukor vagy méz: Ellensúlyozzák a paradicsom savasságát. Édesítőket csak a főzés legvégén adj a szószhoz!

Vegán vagy?

Vaj helyett használj kicsit több olívaolajat, méz helyett pedig cukrot vagy agávészirupot, ha az étrendedben mellőzöd az állati eredetű termékeket. A reszelt parmezánt is helyettesítheted és nem kell lemondanod az umami élményről sem, ha finomra őrölsz 1 csésze nyers kesudiót, 2 ek sörélesztőpelyhet és 1/2 tk tengeri sót, majd 1/4 tk fokhagymaport és 1/2 tk hagymaport keversz hozzá. Befőttesüvegben tárold a hűtőben.

 Turmixolni vagy hosszan főzni?

5 percbe sem telik, és kész a pizzaszósz – hála a turmixgépnek vagy a botmixernek. A hagyományos főzős módszer időigényes, viszont maximálisan kihozza az ízeket. Próbáld ki mindkettőt!

Tárolás, tartósítás

A frissen készített pizzaszósz maradéka befőttesüvegben kb. 1 hétig tartható el a hűtőben. Pizzán kívül más tésztákhoz vagy mártogatósnak is kitűnő. Ha nem fogy el ennyi idő alatt, akkor kis adagokban fagyaszd le jégkockatartóban vagy szilikon muffintepsiben, és 3 hónapon belül használd fel. 

Paradicsomszezon idején érdemes nagyobb mennyiséget főzni a kedvenc pizzaszószodból. Légmentesen lezárt, bontatlan csatos vagy csavaros üvegekben 6-12 hónapig eláll.

Alternatívák

A változatosság kedvéért a paradicsomos szószt lecserélheted bársonyos hollandi mártásra vagy valamilyen házi készítésű pestóra . Tekints túl a pizza peremén, és kísérletezz bátran más pizzaszószokkal is!

A MEGUNHATATLAN PARADICSOM - 300 SZUPER VÁLTOZATOS RECEPT >>> 

A LEGJOBB RIZOTTÓ RECEPTEK EGY HELYEN >>> 

ISTENI OLASZOS FOGÁSOK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss