Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes kovászos uborkát 5 lépésben!

Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk nélkül! Elő hát a legnagyobb befőttesüvegeddel, ha néhány napig nem várható eső!

Miért imádjuk a koviubit? Mert jól behűtve kitűnő előétel, továbbá eszményi savanyúság hekk, grillhúsok, bográcsban főtt pörkölt vagy rántott hús mellé. Leve kiváló szomjoltó a nyári melegben, és ételek savanyítására is használható. A kovászos uborka fogyasztása élettani szempontból is fontos: Jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, és antibiotikum­kúra idején regenerálja a károsodott bélflórát. A benne található enzimek megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását. Ráadásul a fogyókúrázók is nyugodtan beilleszthetik az étrendjükbe!

1. Előkészületek a kovászoláshoz

Egészséges és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat válogass össze. Kovászoláshoz legjobb a 8­-10 cm-­es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és apró a magja, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre.

Kovászos ubi 2 nap alatt! >>> 

2. Tennivaló az uborkával

Az alaposan megmosott uborkák végeit vágd le, mert keserűek lehetnek. Ezután szurkáld meg mindet villával vagy hosszában hasítsd be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz. 

3. Jöhetnek az üvegek!

Gondosan mosogasd el az üveget, és tegyél kaprot az aljára, a sárga virágával együtt. A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított.Könnyebben bele tudod állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillented. A résekbe dugdoss kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyél kaprot.

4. Tedd különlegessé!

A hagyományos receptek lényegében csak az ízesítésben térnek el. Próbálj ki több változatot! Bőven forralj sós vizet, és bolondítsd meg a lét a saját szájad íze szerint fokhagymával, tormával, borssal vagy akár korianderrel. A langyosra hűtött lét töltsd az uborkára, hogy teljesen ellepje.

5. Kenyér: az erjesztéshez

Az erjedési folyamat beindításához fektess az uborkára kenyérszeletet, hogy az üveg szájáig érjen, majd nedvesítsd meg a lével. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, a száraz is megfelel. A gluténmentes változathoz helyettesítsd a kenyeret 2­-3 darab meghámozott, félbevágott nyers burgonyával. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedd le egy kistányérral, majd forgasd félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés. Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedd, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik.

Amire még ügyelj!

Ne felejts el az üveg alá egy tálcát tenni, amibe a kiforrott lé lefolyhat. A távozó folyadékot pótold vissza, mert az uborka kilógó része megfehéredik, és megpuhul. Az érés folyamán normális jelenség, hogy a lé zavarossá válik, az uborka színe pedig sárgásra változik. Napsütéses, meleg időben az erjedés gyorsabb, hűvös időben elhúzódhat. Ha mindent betartottál, 3-­4 nap alatt készen van az isteni kovászos uborka. Kóstolással győződj meg róla, hogy valóban jó­e! Ezután pakold át fedéllel zárható kisebb üvegekbe vagy tálba, majd öntsd rá a leszűrt levet. 2­-3 hétig eltarthatod a hűtőben, de kb. 10 nap után elveszíti ropogósságát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss