Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes besamelmártást!

A francia konyha öt alapmártásának egyike a besamel, az aránylag könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető és sok mindenre felhasználható mártás. A finom, selymes, krémes mártás története a régmúltba nyúlik vissza - és meglehetősen kacifántos.

A besamel vajból, lisztből és tejből készül. Számtalan klasszikus fogás elképzelhetetlen nélküle, így például a lasagnét is a besamelmártás teszi többek között szaftossá, zamatossá. Az alapmártást számtalan módon gazdagítják, így sok-sok variánsa létezik. 

Legjobb lasagne receptek >>> 

Hogy is készül?

Az alapmártáshoz a lisztet forró vajon kell világos színűre pirítani. Az így elkészült rántást tejjel öntik fel. És itt jön a lényeg: a tejnek melegnek kell lennie és egészen kis adagokban kell a rántáshoz önteni. Közben persze nem szabad megfeledkezni a szorgalmas kevergetésről. Kevésbé kitartó és türelmes háziasszonyok az esetlegesen keletkező csomókat botmixerrel hatástalaníthatják. Persze a kevergetés még ilyenkor is fontos, hisz a mártás bármikor becsomósodhat, és ahogy kezd kihűlni, be is bőrösödhet. A besamel készítésénél aranyszabály az 1:1:10 arány, vagyis, ha 50 g vajon, 50 g lisztet pirítunk meg, azt 500 ml tejjel öntjük fel. Így kb. fél liternyi mártást tudunk előállítani.

Határok nélkül

A mártást sóval, kevés fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval szokták fűszerezni. Annak, hogy ezen kívül még mi kerül bele, csak kreativitásunk szabhat határt. Kézenfekvő, hogy a tejet tejszínnel helyettesítsük - így a mártás még kiadósabb, még gazdagabb lesz. Ha könnyebb, kicsit vékonyabb szószra van szükség, lazítsuk a világos rántást húslevessel. Néhány csepp citromlétől, kevés reszelt citromhéjtól különlegesen pikáns ízű lesz a besamel. És akkor még nem is beszéltünk a pirított zöld- vagy fokhagymáról, a reszelt parmezánról, vagy a felkockázott füstölt sonkáról.

Vissza a múltba

Jó néhány történet ismert arról, hogy a besamelmártás honnan kapta a nevét. A legismertebb talán az a verzió, ami a XIV. Lajos francia király korában élt márkihoz köti a szósz elnevezését. Tehát Bechamel nem a mártás kitalálója, hanem névadója volt. Más feltételezések szerint az itáliai Medici Katalinnal érkezett a mártáskészítés ismerete és művészete Franciaországba. 

Ki-kicsoda a mártások világában

Mornay mártás 
A francia hadseregparancsnokról elnevezett Mornay  mártás alapja a klasszikus besamel szósz. Ezt kell még melegen vajjal, tejszínnel, majd ha az egész kissé kihűlt tojássárgájákkal és reszelt sajttal elkeverni.

Fehér mártás
Hasonlóan a besamelhez a fehér mártás vaj és liszt az alapja, de készítésekor nem tejet, hanem alaplevet öntenek a világosra pirított liszthez.

Hollandi mártás
A spárgaszezon főszereplője - az ízletes zöldség mellett tojássárgájából és tejszínből készül a hollandi mártás, amit néhány csepp citromlé tesz különlegessé.

Bearni mártás
A hollandi mártást tárkonnyal és tárkonyecettel ízesítik, így kapják meg a bearni mártást.

Barna mártás
A barna mártás lepirított csontokból és alapléből készült zöldségek hozzáadásával készül, sülthúsok kedvelt mártása.

A meleg mártásokon kívül számtalan hideg mártás is létezik, elég csak a majonézre, vagy a cumberland mártásra gondolni. Három tuti tipp, a besamelkészítéshez:

1. A folyamatos kevergetés elengedhetetlen. Keverés nélkül a mártás becsomósodik.
2. Kis lángon készítsük, de fontos, hogy forrjon a mártás, különben a nyers liszttől élvezhetetlenné válik az étel.
3. Próbálja ki minél több ételhez: tésztákhoz, zöldségekhez és szárnyas húsokhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss