Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts szénhidrát - és kalóriamentes ételeket karácsonyra

default user icon
MME
Egyre többen kényszerülnek arra, hogy valamilyen ételt, összetevőt teljesen kizárjanak az étrendjükből, akár ételallergia, akár diéta miatt. Az egészség megőrzése vagy visszaszerzése a cél, azonban ez nem egyszerű feladat. Főleg karácsonykor nem.

Lehet boldog a karácsony és teljes az ünnep speciális diéta mellett is? Erre a kérdésre kereste a választ a diétázók körében végzett felmérésében az Éléskamra reform lisztkeverékek megálmodója és háziasszonya, Liszi-Fekete Gabriella.

A 300 diétázóval készült felmérésben kiderült, hogy a legtöbben az alapanyagot a szupermarketekben szerzik be, de sokan vásárolnak piacokon,bioboltokban, vagy rendelnek webáruházakból. 37%-uk pedig hajlandó magasabb árat is fizetni a prémium minőségért cserébe.

A megkérdezettek 72%-a hagyományos menüt készít karácsonykor, de az alapanyagokat reformra cseréli, 28%-uk viszont teljesen új, reform menüsort tervez.

A halászlé és a húsleves mellett igazi különlegességek rotyognak majd a fazekakban: ököruszály leves, fácánleves, vargánya krémleves, sült paprika krémleves. Az édesszájúak olyan különlegességeket készítenek majd, mint gesztenye krémleves és aszalt szilva leves.

A hagyományos, karácsonyi főételek mellett – úgymint töltött káposzta , sült és göngyölt húsok, sült kacsa- vagy libamáj, hurka-kolbász, sült hal és harcsapaprikás – őz raguval, vaddisznó pörkölttel, afrikai harcsával, vörös tonhal steak-kel és gesztenyés pulykával fognak előrukkolni a magyar, diétázó háziasszonyok.

Köretek közül sokan említették a méltán népszerű édesburgonyát, amelyet sütve, pürének vagy rakottan, néhányan pogácsa vagy tócsni formájában fognak az asztalra varázsolni.

A hagyományosnak számító bejgli, mézeskalács, linzer, hókifli, gyömbéres keksz, gyümölcskenyér és zserbó mellett torták, habcsókok, macaronok, krémesek, kókusz- és keksztekercsek, kókuszgolyók, pohárkrémek és házi szaloncukrok gondoskodnak majd az édes befejezésről.

Viszont nagy kihívást jelent a diétázók világában a változatos sós rágcsálnivalók jelentik. Sokan kényelmi lisztkeverékek segítségével sütnek sós rudat, sajtos vagy tepertős pogácsát, sajtos tallért, házi grissinit, illetve paleo ropit és perecet.

- Bár ma már mindenre van alternatív alapanyag, egy megszokott receptet átalakítani nem is olyan könnyű, mert változtatni kell az arányokon. Az új alapanyag jó eséllyel nem ugyanúgy fog viselkedni, mint a régi. - mondta a felmérést készítő Liszi-Fekete Gabriella.

A diétázóknak szintén nehézség, hogy megtalálják a legjobb mentes recepteket és az, ha vendégségbe mennek, nem biztos, hogy mindenhol észben tartják, hogy az ételérzékenyeknek, vagy diétázóknak is készüljenek valamilyen fogással.

KARÁCSONYI MENÜ: HÚSMENTES ÜNNEPI ÉTELEK >>>

SZUPEREGÉSZSÉGES ÉS ISTENI KARÁCSONYI SÜTI - CUKOR ÉS LISZT NÉLKÜL! >>>

3 ISTENI VACSORA 1-BEN: PALEÓS VARIÁCIÓK DARÁLT HÚSRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss