Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts spenótos gyúrt tésztát 5 lépésben!

Ne csak főzelékhez, töltelékhez vagy salátához használd fel a haragoszöld vitaminbombát – próbáld ki házi pasta színezésére is az olasz mammák receptje szerint!

Frissen turmixolt vagy gyorsfagyasztott parajpürével egyszerűen zöldre festheted a nyers tésztamasszát metélthez, lasagnéhoz, spagettihez, raviolihoz, tortellinihez vagy más pastához.

1. Öblítsd le!

A püréhez az előfőzött leveleket azonnal öblítsd le jéghideg vízzel, vagy szórj a főzővízbe egy kiskanálnyi szódabikarbónát, ettől megőrzik üde színüket. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű spenótot pürésíteni. 50 dkg spenótlevélből kb. 8 ek masszát kapsz, amit porciózva lefagyaszthatsz későbbre.

2. Készítsd el a tésztát

A tésztához a lisztet keverőtálban vegyítsd el durumbúza-darával és 1 csipet sóval, majd vájj mélyedést a halom közepébe, és üsd bele a tojást. Add hozzá a spenótpürét, fakanállal forgasd össze, végül enyhén lisztezett felületen gyúrd simára. Közben szükség szerint dolgozz bele annyi lisztet, hogy ne ragadjon.

3. Hagyd pihenni

Csomagold folpakba vagy mélyhűtőtasakba, és tedd a hűtőbe éjszakára. Pihentetés után oszd kisebb adagokban nyújtsd vékonyra lisztezett felületen. (Tartalékolás céljára 1/2 cm vastag darabokban fagyaszd le, és felhasználás előtt szoba-hőmérsékleten engedd fel 15-20 perc alatt.) A metélthez a finoman belisztezett tésztalapot hagyd szikkadni kb. 20 percig, majd lazán göngyöld hengerré, és vágd fel késsel keskenyebb vagy szélesebb csíkokra.

4. Ha géppel készíted...

Tésztakészítő gép használata esetén többször hajtsd át az alapmasszát a kívánt vastagság eléréséig úgy, hogy egyre szűkebb hengertávolságot állítasz be.

5. Töltsd meg!

Tésztatáskákhoz a kinyújtott lapokra halmozz sajtos, zöldséges vagy húsos tölteléket. Még izgalmasabb látványt eredményez a tányéron, ha a lapok kinyújtásakor a natúr tésztamasszát spenótossal kombinálod.

6. Főzd ki...

Kifőzés előtt a metéltet vagy a tésztatáskákat hintsd meg egy kevés liszttel, majd pihentesd további 20-30 percig, hogy a fazékban ne ragadjanak össze.

Alaprecept spenótos gyúrt tésztához

Hozzávalók
12,5 dkg friss spenótlevél vagy felengedett gyorsfagyasztott parajpüré

15 dkg liszt + 2,5-5 dkg a gyúráshoz és a nyújtáshoz
12,5 dkg durumbúzadara
2 db tojás
Elkészítés
1. Egy nagyobb edényben enyhén sós vizet forralunk. A leszárazott és megmosott spenótot a lobogó vízbe dobjuk, és az újraforrástól számítva kb. 1 percig főzzük, amíg összeesik. Ezután szűrőben lecsepegtetjük, és magas falú keverőedényben botmixerrel pürésítjük. (A megadott mennyiségből kb. 2 ek püré lesz.)
2. A tésztához a lisztet elvegyítjük a darával és 1 csipet sóval. Hozzáadjuk a tojásokat és a spenótpürét, majd kézzel simára gyúrjuk. Közben szükség szerint apránként annyi lisztet dolgozunk bele, hogy ne ragadjon. Végül folpakba csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
3. Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd szikkadni hagyjuk kb. 20 percig. Végül csíkokra vágjuk vagy megtöltjük, és lobogó sós vízben a metéltet kb. 3, a tésztatáskákat kb. 7 percig főzzük.

LASAGNE RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss