Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts spárgakrémlevest 5 lépésben!

A spárgából leggyakrabban levest főzünk. A szezonban számos változatát kipróbálhatjuk a spárgalevesnek, készíthetjük hagyományos módon, krémlevesként, vagy akár savanyítva is.
1. Alaposan meg kell pucolni

A spárgaleveshez első lépésben meg kell pucolnunk a spárgát: levágni a fás végét, s a – fehér spárga esetében – zöldségpucolóval meghámozni a sípokat. A spárgát legtöbbször enyhén édesített, finoman sózott vízben főzzük, de készíthetjük zöldségalaplében vagy csontlében is. A spárga gyorsan megfő, nem is szabad túlfőzni, így a leves többi alapanyagát a főzést megelőzően érdemes előkészíteni, hogy tempósan elkészülhessen a levesünk.

2. Krémesítsd!

A spárgalevest többféleképp krémesíthetjük. Adhatunk hozzá tejszínt, behabarhatjuk liszttel vagy tojássárgájával elkevert tejföllel, de joghurttal szintén összeboronálhatjuk. A spárgalevest finoman savanyíthatjuk is, erre jó megoldást kínál egy kevés citrom- vagy limelé, de balzsamecettel is hangolható az ételünk.

3. Fűszerezd kaporral, snidlinnggel!

A leveseket sokféleképp fűszerezhetjük, a petrezselyem mellett más zöld fűszerekkel is elkészíthetjük a levest, a kapor vagy a snidling illik a spárgához, s a kicsit savanyított változatoknak pedig jól áll a tárkony vagy a majoránna. A nagyon intenzív fűszereket nem szereti a spárga, de kevés fehér bors, szerecsendió vagy épp szegfűbors nyugodt szívvel adható hozzá.

4. Tedd tartalmassá!

Abban az esetben, ha a spárgából krémlevest készítünk, feltétlen tegyük félere a spárgasípok fejét és csak a többi részét turmixoljuk össze. A levesbe kerülhet egy kevés főtt krumpli is, hogy a turmixolást követően még tartalmasabbá váljon. A spárgából készített krémlevest sűríthetjük önmagával, de adhatunk hozzá tejszínt vagy bármilyen más, számunkra szimpatikus magtejet is.

5. Adj mellé levesbetét!

A krémlevesünk betétje – a spárgasípok fején kívül – lehet még crouton, pirított bacon, sonkachips, apró zsemlegombóc vagy reszelt sajtból sütött ropogós is. A klasszikus spárgalevesben a legjobban a vajas galuska mutat, de daragaluskával, csipetkével, rizzsel, gerslivel is készülhet ez a tavaszi étel. 

Spárgás receptjeinket itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss