Hajduk Zoltán gyerekkori álma volt, hogy egyszer megtudja a gyulai kolbász receptjét. A vágya teljesült, hiszen nap, mint nap a Gyulahús üzemben dolgozik. Hajduk Zoltán több, mint száz kolbászreceptet ismer. Ha valaki, akkor ő tudja, mi kell ahhoz, hogy ízletes kolbászt készítsünk otthon.
Aki Gyulára ellátogat az biztosan több kilónyi kolbásszal távozik a városból. Ám ha már ellátogatunk Gyulára, akkor érdemes megkóstolni Brindás János, mesterszakács pogácsáját, amiből kihagyhatatlan a gyulai kolbász.
Brindás papa pogácsája gyulai kolbásszal
Elkészítés: 1,4 kiló lisztet átszitálunk, majd 50 dkg túróval és 4 dkg sóval összedolgozunk. 5 dkg friss élesztőt kevés tejben felfuttatunk és 3 tojással, 1 liter langyos tejjel összedolgozzuk az előző alappal. Amikor a tésztánk kész, hozzáadunk 2 szál kisebb kockára vágott gyulai kolbászt és átgyúrjuk. A tésztát meleg helyen fél órán át hagyjuk kelni, aztán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással lekenjük és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
A kolbász mellett Gyula legalább olyan híres a pálinkájáról. A Gyulai Pálinka Manufaktúrában a bátrak, akár 60 %-os kajszibarack pálinkát is kóstolhatnak. Akik pedig inkább a sört szeretik, ne hagyják ki a Viharsarki Serneveldét, ahol a Corner névre hallgató ízletes söröket főzik.