1. nem baj, ha dől - sőt!
A tepertős pogácsánál már-már követelmény, hogy dülöngéljen, szabálytalan módon, a többiekkel összehajolva süljön ropogósra a tepsiben. Ha te is azt szereted, hogy ilyen csálék a töpörtyűsök, akkor a szokott hajtogatások után legalább még egyszer hajtsd át a pihentetett tésztát, ne nyújts túl és ne túl nagy pogácsaszaggatóval lyuggasd ki, hogy kellően magas legyen, s ne túl széles, azaz jó eséllyel engedjen a gravitációnak.
2. Az a jó, ha ropog a teteje!
Bizony, a töpörtyűs pogácsánál az is elvárás, hogy a beirdalt tészta ropogós legyen. Emelje fel a kezét, aki gyerekkorában leette az apró kis kockákat a tálra tett pogácsákról! Na ugye. A ropogós tetejű pogácsához a tésztát be kell irdalni, azaz a felső tésztaréteget késsel vagy egyenes szélű derelyevágóval négyzethálósan végig kell metszeni, s az sem árt, ha a tepsire ültetett, megkelt pogácsák tetejét a sütés előtt habart tojással finoman megkened.
3. Keverd a töpörtyűket!
Az igazán jó tepertős pogácsában nem bolti tepertőkrém lapul, hanem házilag darált töpörtyű. Persze nem kell otthon darálnod a töpörtyűt, pontosan azt a hatást érheted el, ha a töpörtyűkrém mellett apróra vágott, darabos töpörtővel is megszórod a tésztát. A legjobb, ha a hentesednél félreteteted a töpörtyű alján összegyűlő finom morzsát, az pont a pogácsába való!
4. Fűszerezz!
A legtöbb pogácsa nem igényel extra fűszerezést, a töpörtyűs esetében viszont érdemes a só mellett frissen őrölt fekete borsot is adni a pogácsához. A bors kerülhet magába a tésztába, de az se baj, ha csak a kinyújtott, töpörtyűkrémmel megkent, töpörtyűmorzsával finoman meghintett tölteléket fűszerezed vele. Ha újhullámos pogácsára vágysz, akkor egy kis morzsolt borsikafűvel is megbolondíthatod.
5. Készítsd zsírral!
A töpörtyűs pogácsa tésztájába – a nagyobb mennyiségű töpörtyű miatt – nem kell sok zsiradék, de azt a keveset, amit a recept ír, azt helyettesítsd jó minőségű kacsa- vagy libazsírral. Egészen más lesz a tészta állaga, az ízéről nem is beszélve.
6. nincs elég időd? CSALJ EGY KICSIT!
Ha nem fér bele az életedbe, hogy félóránként hajts és nyújts, s nincs egy nagymama tartalékban, aki ezeket a munkákat elvégezné, viszont szívesen ennél egy jó töpörtyűs pogácsát, akkor sem kell kétségbe esni. A tölteléknek szánt darabos töpörtyűt keverd bele a tésztába, egy kis töpörtyűkrémet vagy kacsa- esetleg libazsírt adj hozzá pluszban, a sót és a borsot is keverd az alapanyagokhoz, s így dagaszd, majd kelezd meg. A megkelt tésztát egyszer hajtogasd, majd nyújts ki, de ne túl vékonyra, irdald be alaposan a tetejét. A kész tésztát szaggasd ki, sütőlemezen hagyd kelni, majd kend le elhabart tojással és süsd meg. Hidd el, ennek is lesz akkora sikere, mintha a nagymama sütötte volna!
És akkor következzen a tuti recept - videóval!
Hozzávalók:
- 25 dkg tepertő
- 1 kiskanál őrölt bors
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 2,5 dkg só
- 10 dkg tejföl
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, majd a cukorral, illetve az élesztővel elkeverjük. Ezután 20 percig állni hagyjuk, hadd fusson fel.
- A tepertőt a borssal aprító gépben pépesítjük.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd a tejfölt. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Dagasztógépbe tesszük és 13 percig alacsony fordulaton jól összegyúrjuk. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán áthajtogatjuk, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Kés hegyével fél centiméter mélyen kockákat vágunk a tetejére és kiszúrjuk a pogácsákat.
- A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük a felvert tojással, majd ismét kelni hagyjuk kb 40. percet.
- 185 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.