Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 titok a kalácskészítésről!

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó gasztronómiai palettán fontos, nem elhanyagolható szerep jut a kelt tésztának. A sonka-tojás tengely kiegészítéseként ugyanis a legtöbb háztartásban egy jóféle foszlós kalácsot kínálnak.

A foszlós, puha, cseppet édes, de nem tömény kelt tésztát - amely valóban remek partnere a sós, füstös sonkának - beszerezhetjük a kedvenc boltunkban vagy pékségünkben, de ha belefér az időnkbe, akkor érdemes inkább otthon elkészíteni.

1. Kell egy jó recept!

A kalács - a többi kelt tésztával együtt - nem ördöngösség, csak egy jó recept, s némi idő kell hozzá. A kalács tésztájába általában kerül néhány tojássárgája, vaj és tej, de fontos az is, hogy jó minőségű, magas sikértartalmú liszttel készítsük. Bár a magyar liszteknek kifejezetten jó a sikértartalma, ha nem elégszünk meg a sima, átszitált finomliszttel, akkor vehetünk speciálisan kelt tésztákhoz való lisztet, vagy egy evőkanál sikérrel/szejtánnal dúsíthatjuk a szokott lisztünket is. Az átszitálás is bevett technika, ilyenkor több levegő kerül a lisztszemcsék közé és ennek köszönhetően a tésztánk könnyebb, levegősebb lesz.

2. Tedd foszlóssá!

A kalács foszlósságát azonban nem csak a lisztsikértartalma adja meg, hanem fontos, hogy legyen ideje megkelni a tésztának, először egy nagyobb tálban, szakajtóban, majd a fonást követően a formában, vagy a sütőpapírral bélelt sütőlemezen. 

Duplán fonott kalács receptjét itt találod >>> 

3. Nem mindegy, hogyan fonod!

A fonás szintén nem elhanyagolható, hiszen az igazán foszlós kalács egyik titka magában a fonásban rejlik. A megkelt tésztát három, négy vagy épp öt egyforma zsemlére szedjük (mérleg használata nem szégyen, sőt!), majd ezeket egyforma hosszúságú kígyóvá sodorjuk és szakértelmünknek és igényeiknek megfelelően megfonjuk. Szerencsére rengeteg szuper videót találni az interneten, amelyek lépésről-lépésre mutatják be a kacifántosabb fonásokat is, de ha ehhez nincs affinitásunk, akkor elég, ha háromba fonjuk a tésztát, úgy is nagyon mutatós lesz a végeredmény. A foszlósságát meg tovább növelhetjük, ha fonás közben a szálakat kicsit még megcsavarjuk, így még hosszabb, nagyobb légbuborékok keletkeznek a kalácsban.

Így készíts emeletes foszlós kalácsot! >>> 

4. Helyezd sütőformába!

Ha túl lágy a tészta, vagy csak egyszerűen félünk attól, hogy formátlan lesz a végeredmény, akkor érdemes a megfont kalácsot szögletes (pástétomok készítésére is alkalmas) sütőformába tenni. A megfont kalácsot hagyjuk kelni, majd mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük le elhabart tojással, tejjel vagy akár egy kevés tejszínnel.

Formában sült foszlós kalács receptjét itt találod >>> 

5. Ízesítsd kedved szerint

A kalács kedvünk szerint ízesíthető. Van, aki egyáltalán nem szereti, ha a húsvéti kalács édes, ebben az esetben kicsit több só mehet bele, s a cukrot akár teljes egészében elhagyhatjuk a tésztából. A sósra hangolt kalácshoz adhatunk különféle szárított fűszernövényeket, vagy akár friss medvehagymát is tehetünk a tésztába.

Süss kalácsot mazsolával! >>> 

5+1. turbózd fel gyümölcsökkel!

Ha kedvelik a családtagok az édes ízeket, akkor a kalácstésztába kerülhet egy kevés aszalt gyümölcs, illetve a fonatok közé kenhetünk mákkrémet, darált csonthéjasokkal készített kencéket is. Abban az esetben, ha nem kifejezetten a sonka mellé szeretnénk kínálni a kalácsot, akkor csokoládépasztillát tehetünk a tésztába, illetve mogyorós csokikrémmel is gazdagíthatjuk azt. 

 Húsvéti kalács recepteket itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek