Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a trükk: így nem esik szét a falafel golyó, ha otthon készíted!

A laktató közel-keleti étel tökéletes fogás vegetáriánusoknak vagy vegánoknak, de húsevők is kedvelik az olajban megsütött csicseriborsós golyókat.

Mi kell hozzá?


Minden alapanyag megvásárolható az élelmiszerüzletekben, egyedül a friss korianderzöld igényel némi utánjárást.

Csicseriborsó

Konzervként is kapható, de attól sütéskor széteshet a massza. Falafelhez szárítottat vegyél! (Az előfőzött konzerv tökéletes humuszhoz.)

Liszt

Megfelel a normál búzaliszt, diéta esetén használhatsz csicseriborsó- vagy rizslisztet.

Hagyma, fokhagyma

A receptedben megadott mennyiségeket reszeld le vagy kockázd apróra. Ha van aprítógéped, akkor elég mindet durvára darabolni.

Zöldfűszerek

Ne fukarkodj a petrezselyemmel és korianderrel! A fagyasztott koriander sokat veszít jellegzetes aromájából, ezért frisset használj. Cserepes növényre vagy bedobozolt levelekre (bio)piacon és delikátüzletben lehet szert tenni. Kapható vetőmag is, ha magad akarsz termeszteni.

Szárított fűszerek

A római köményt ne helyettesítsd a magyar konyha által szokásosan használt köménnyel, mert más íze van. Koriandermagot egészben és őrölve is találsz a boltok fűszerpolcain. Egész zöld kardámomot (kardámomtermést) nagy élelmiszerláncoknál és ázsiai üzletekben szerezhetsz be.

Olaj

Napraforgó- és repceolaj egyaránt megfelel.

A massza összeállítása

Áztasd be a csicseriborsót  nagy edényben kb. négyszeres mennyiségű hideg vízbe legalább 12 órára, majd szűrd le és hagyd szikkadni konyhai papírtörlőn.

Ezután aprítógép, botmixer vagy turmixgép segítségével dolgozd darabos péppé a hagymával és a fokhagymával, valamint a zöld- és a szárított fűszerekkel együtt. Tedd át keverőtálba, adj hozzá sütőport és sót, majd annyi lisztet, hogy kézzel átgyúrva jól összeálljon és formázható legyen. Takard le folpakkal, és tedd a hűtőbe pihenni 1 órára.

Formázás

Vegyél ki a masszából 3 evőkanálnyi adagokat, és vizes kézzel gyúrd sima gombóccá. Hazai török, szír vagy libanoni élelmiszerboltokban kapható falafeladagoló eszköz, de fagylaltkanállal is készíthetsz egyforma gombócokat. Ezeket érdemes lelapítani, mert a fasírt forma biztosabban átsül.

Sütés

A legegyszerűbb, ha az olajat fritőzben hevíted fel 180 fokra. Lábosban is felmelegítheted közepesen forróra, ekkor digitális hőmérővel ellenőrizheted, hogy ne hűljön le vagy ne hevüljön túl.

Érdemes az elején próbaképpen egy kis gombócot sütni. Ha szétesik, akkor adj a masszához még egy kis lisztet. Ha túl sűrű, lazítsd 1-2 ek vízzel. Végül bő olajban süsd aranybarnára a golyókat vagy fasírtokat kis adagokban. Az arab büfések is csak kevés darabot engednek egyszerre a zsiradékba.

Felhasználás, tálalás

A falafel ugyan sokáig eláll, de frissen, kívül kissé ropogósan az igazi. (A kisütve lefagyasztottat forró sütőben bármikor felmelegítheted.) Szendvicsként pitába csomagolva remek tízórai vagy uzsonna, szószokkal kínálva  előétel vagy vendégváró falat. Kiváló gíroszhús és grillezett padlizsán mellé, továbbá főzelékekre feltétnek is. Főételként felszolgálva pita vagy más lapos kenyér, paradicsom, hagyma, jégsaláta és ecetes uborka, valamint tahini szósz, humusz, mentás joghurt és tabulé saláta illik hozzá.

A Közel-Keleten lila káposztával is fogyasztják. Ehhez forralj ecetes-sós vizet koriandermaggal együtt, majd dobj bele vékony csíkokra metélt lila káposztát kb. 5 percre, amíg kiereszti a színét.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss