Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts házi szörpöt pofonegyszerűen: főzve, hidegen, tartósítószer nélkül!

Tartsd be az alapszabályokat, és ha jól csinálod, lefőzhetetlen leszel a befőzésben! A lekvárok és dzsemek mellett szörpöket is készíthetsz házilag, amelyek sokkal finomabbak lesznek, mint a bolti változatuk!
A siker garanciája a makulátlan tisztaság

Módszeresen tisztítsd meg a befőzéshez használt valamennyi eszközt és ne feledkezz meg a munkaterületről sem. A kiválasztott teljesen ép üvegeket és csavaros tetőket a legkönnyebben mosogatógépben fertőtlenítheted. Ennek hiányában mosogasd el őket forró mosószeres vízzel, majd egy nagyobb edényben forralt vízben sterilizáld negyedórás főzéssel, végül tiszta konyharuhára borítva hagyd lecsöpögni, megszáradni. Eltörölgetni tilos, mert a ruháról az üvegekbe kerülő legparányibb szennyeződés is a szörp romlását eredményezheti, és többórás munkád mehet veszendőbe a penész által.

Üvegek és fedelek

A befőzőszezonra érdemes félretenni néhány olyan (általában nem visszaváltható) széles szájú gyümölcsleves üveget, amelyik csavaros fémtetővel záródik. Használhatsz csatos üvegeket is, ezeknél ne felejtsd el kifőzni a gumigyűrűt.
Még a sterilizálás előtt ellenőrizd, hogy a csavaros fedél mentes-e a rozsdától és nem nyomódott-e be a belső felszínén a szigetelőréteg. Ha a vízzel megtöltött üveg fejre állítva nem ereszt, akkor légmentesen záródik. Ellenkező esetben keress másik fedelet. Fontos, hogy ugyanannyi „karom” (menet) legyen rajta, mint az üveg száján.
A befőzés végén az üvegeket celofánnal is lezárhatod. Nedvesítsd be, hogy tökéletesen az üveg szájára tapadjon. Ha a csavaros fedél alá folpakot teszel, nagyon ügyelj rá, hogy ne csavarodjon meg, mert ez megnyithatja az utat a romlás felé.

Érett gyümölcs – kevesebb cukor

Lédús, tökéletesen érett, de még nem erjedő vagy túlpuhult gyümölcsöket vásárolj. A szezon végén zamatosabb, több vitamint tartalmazó és édesebb alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket kevésbé szükséges ízesíteni.
Finomított kristálycukor helyett kipróbálhatsz mézet, nádcukrot vagy juharszirupot, a fogyókúrázókra és a cukorbetegekre tekintettel pedig édesítőszereket használhatsz.

Hidegen kevert szörp

Daráld le a gyümölcsöt paradicsomdarálón, majd hagyd lecsepegni szűrőn vagy tüllzacskóban. (Így nem kerülnek a lébe pl. a málna és a ribizli apró magjai, ráadásul a gyümölcshúst elteheted lekvárnak.) A lecsepegett lét szükség szerint forralt vízzel hígíthatod és a recepted előírását követve édesítheted. Pihentesd hűvös helyen egy napig, és időnként keverd át, hogy a cukor jól feloldódjon. Nyersen a legtöbb hasznos anyag a szörpben marad, és télen is élvezheted a gyümölcs friss ízét. A romlását tartósítószerrel előzheted meg.

Főzött szörp

Darálásra nincs szükség, elég, ha összezúzod a gyümölcsöket villával vagy krumplitörővel. Töltsd egy nagy uborkásüvegbe, kösd le vászondarabbal, és tedd langyos helyre. A gyümölcs előbb habos lesz, majd kb. egy hét múlva kiforrja magát. Ezután szűrd át, és hígítsd a lét kb. fele mennyiségű vízzel. Adj hozzá literenként 1 kg cukrot, jól keverd el, és forrald lassú tűzön kb. 10 percig. Forrón töltsd a sterilizált üvegekbe, kötözd vagy zárd le, végül tartósítsd száraz dunsztban vagy állítsd fejre az üvegeket 5 percre. Ennél a módszernél a hőkezelés és a sok cukor miatt nincs szükség tartósítószerre.

Amit a tartósítószerekről tudni kell

Mióta a kutatások kimutatták a szalicil egészségkárosító hatását, az élelmiszeriparban betiltották a használatát, de a kereskedelemben még kapható. Ha a nagyi receptje miatt ragaszkodsz hozzá, akkor az üveg lezárásakor, két réteg benedvesített celofán, esetleg folpak és a csavaros tető közé szórj belőle egy késhegynyit: a hatását így is kifejti, de nem érintkezik a lével.

A szalicil helyett ajánlott nátrium-benzoát is megvéd a penészesedéstől és az erjedéstől. Ebből legfeljebb 1,5 g (egy csapott kávéskanálnyi) kell 1 liter léhez.
A nagyüzemileg tartósított termékek összetevői között szereplő szorbinsav (E 200) a természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Ezt a bioboltban, webáruházban bárki által elérhető tartósítót a szakemberek teljesen veszélytelennek ítélik, és világszerte engedélyezik. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését, de nincs csíraölő hatása, ezért használatakor még fokozottabban ügyelj a steril tisztaságra.

Sokáig szép szín

Az állás során a színekért felelős pigmentek még a nyers szörpben is fokozatosan lebomlanak, és a lé fakulni kezd. A folyamat nem megállítható, azonban lelassítható citrom- vagy borkősav hozzáadásával. Ezek az adalékok nem mérgezőek, de ha idegenkedsz tőlük, akkor kb. 3 literenként 1/2 db citrom levével helyettesíthetőek.

Az otthon az a hely, ahol a legfinomabb szörpök készülnek.

Koronás Cukor 

Itt találod a legjobb szörp-recepteket!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss