Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts orvosi arcmaszkot házilag!

default user icon
MME
A szájmaszk viselését van orvos, aki ajánlja, van aki szerint teljesen felesleges, ha egészséges vagy, de tény, hogy mióta Olaszországot elérte a vírus, a magyarok is tömegesen elkezdték felvásárolni a sebészmaszkokat, így országos készlethiány állt elő. Azért, hogy mindenkinek legyen lehetősége viselni, aki úgy ítéli meg, hogy szükséges, összeszedtünk néhány videót és step-by-step leírást a nagyvilágból, amin bemutatják, hogyan lehet egy egyszerű bevásárlószatyorból vagy popsitörlő kendőből orvosi hatékonyságú maszkot készíteni!

Mivel a vírusok - úgy általában, nem csak a korona - olyan apró részecskék, hogy simán áthatolnak a textilen, ezért jogosan merül fel a kérdés: akkor minek viseljem az abból készült maszkot?

Egyrészt azért, mert a lappangási időben, bár semmi jelét nem észleljük a betegségnek, már akkor is fertőzhetünk - tehát védünk vele másokat. Másrészt, mert "jobb mint a semmi" -  nem is kevéssel!

A cambridge-i egyetem kutatóit a 2009-es H1N1 vírus elterjedésekor kérték fel arra, teszteleje a különféle maszkok vírusszűrő hatékonyságát: az otthon készítettét, az orvosi maszkét és az FFP3-as szűrős arcmaszkét, amit a járvány sújtotta területeken viselnek a mentősök, orvosok, apolók, illetve a veszélyes, mérgező gázokat kibocsájtó anyagokkal dolgozók, mint például a szobafestők vagy autófényezők. A teszt, nem meglepő módon, az FFP3-at hozta ki a legjobbnak: 98,8%-os arányban akadtak fent rajta a vírusok. Az orvosi maszk 70%-on teljesített - az házi készítésű, konyharuhából készített szájkendők pedig 63%-át kint (vagy bent) tartották a vírusfelhőnek. 

 

Tehát viselni mindenképp hasznos, ha valakinek nem jutott, semmi pánik, készítse el maga! Van olyan is, amelyikhez semmiféle kézügyességre nincs szükség!

Itt pedig a régi, kidobásra ítélt melltartóinkból készül orvosi segédeszköz.

Itt egy textil bevásárlószatyor az alapanyag - milyen praktikus!

 

5 SZOKÁS, AMI MIATT KÖNNYEBBEN ELKAPHATOD A KORONAVÍRUST >>> 

KORONAVÍRUS: MILYEN GYÓGYSZER LEGYEN OTTHON A JÁRVÁNY IDEJÉN? >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss