Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a tiramisud - 6 egyszerű lépésben, alaprecepttel!

Kevesen tudják, hogy a "tirami sú" egyébként annyit tesz, hogy "dobj fel"! Ez a mi olvasatunkban annyit tesz, hogy a desszerthez adott kávé akár egy plusz löketet is adhat a naphoz, ha ebéd után betoltok belőle néhány kanálkával. A tiramisu tökéletesen krémes, édes és istenien finom, szóval egyáltalán nem egyszerű neki ellenállni. Ti is megkívántátok, ugye? Már mutatjuk is az elkészítésének fortélyait.

A tiramisu sikerének titka az egyszerűségében rejlik, hiszen kevés alapanyagból, sütés és gyakorlat nélkül gyorsan összedobható. Lényegében minden a kiváló minőségű hozzávalókon múlik, de nem árt, ha ismersz néhány elkészítési praktikát.

 

1. Kávé

Frissen lefőzött keserű és erős fekete kell hozzá. Az olaszok szerint legjobb a presszókávé vagy a még ütősebb ristretto. Ne rontsd el a tiramisut filteres vagy instant kávéval!

A gyerekek adagjához malátakávéba, kakaós tejbe vagy olvasztott étcsokis kakaóba áztathatod a babapiskótát.

2. Mascarpone

A bivalytejszínből vagy tehéntejből készített semleges ízű, selymesen lágy krémsajtot nem érdemes hasonló jellegű natúr termékekkel helyettesíteni, mert csalódás lesz a végeredmény. Ügyelj a mascarpone frissességére, mert gyorsan megromlik.

Érdemes kézi mixerrel csomómentesre keverni, majd több részletben a krémhez adni, és felhabosítani.

3. Tojás

Nagyon friss és lehetőleg szalmonella ellen kezelt, fertőtlenített héjú tojást vásárolj, vagy mártsd forró vízbe néhány másodpercre, mert nyersen kerül a tiramisuba. A nyers tojássárgáját úgy lehet házilag biztonságossá tenni, hogy tálba ütve 62 fokos vízfürdőbe teszed 15 percre. Közben időnként keverd meg az egyenletes hőeloszlás érdekében, majd hűtsd le hideg vizes fürdőben. Azonnal használd fel, illetve mielőbb fogyaszd el.

Tipp: Merülős próbával egyszerűen meggyőződhetsz a tojás frissességéről: ha lesüllyed és elfekszik egy pohár vízben, akkor nyersen is nyugodtan használhatod. Ha elmerül ugyan, de a gömbölyű felén ül, akkor tiramisuhoz már nem jó, azonban hőkezelés után még használható más ételekhez. A víz színére felúszó tojást ki kell dobni.

A gondosan szétválasztott tojás sárgáját keverd habosra a cukorral, és legalább 5 percig verd, amíg sima és vastag világos krémet kapsz.

Tojásfehérje eredetileg nincs a tiramisu krémjében, érdemes azonban kemény habbá verni, mert lazítja a tömény mascarponét. Fentről lefelé haladva, lazán forgasd a krémbe lapáttal, hogy a hab ne törjön össze, és levegős maradjon.

Tipp: Rettegsz a szalmonellától, de imádod a tiramisut? Próbáld ki a tojás nélküli változatot!

 

4. Babapiskóta

Ha túl vastag és száraz, nem képes felvenni a kávé és a krém ízét, ha pedig túl puha, vagy túl sokáig áztatod, akkor szétmállik. Ne helyettesítsd lazább szerkezetű kalács- vagy süteménydarabokkal!

A piskótákat egyenként merítsd bele a kávéba, számolj el 3-ig, majd kapd ki és rakd le a formába. Babapiskótát már a 15. században is sütöttek a savoyai hercegségben – innen ered a csomagolásokon olvasható savoiardi megnevezés.

Tipp: Ha időd engedi, készíts garantáltan adalékok nélküli és kevesebb cukrot tartalmazó házi babapiskótát, majd hagyd a megfelelő keménységűre szikkadni.

5. Alkohol

A klasszikus olasz receptek Marsala desszertbort írnak elő, de megbolondíthatod a tiramisut Amarettóval vagy kávélikőrrel, konyakkal, rummal is. Ha gyerekek is esznek belőle, akkor teljesen hagyd el az alkoholt.

Németországban a baksörös ízesítés is népszerű.

 

6. Kakaópor

A tiramisu elképzelhetetlen a tetejét borító vastag réteg keserű kakaópor nélkül. A szóráshoz használj apró lyukú szűrőt, hogy a kakaó csomómentes legyen.

Tiramisu alaprecept:

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg babapiskóta
  • 3-4 dl presszókávé
  • kakaópor

Elkészítése:

  1. A klasszikus tiramisu elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat egy nagy tálban felhabosítjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük.
  2. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük fel, majd spatulával, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.
  3. A babapiskóták felét a kávéba mártjuk, és lerakjuk egy rétegben egy üvegtál aljára. Rásimítjuk a mascarponés krém kétharmadát. Ugyanígy megismételjük a rétegezést.
  4. Végül a tiramisut a hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára. Kakaóporral megszórva kínáljuk.

Tipp: fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss