Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd fel az avokádót - vásárlási tippek, tuti receptek!

Az avokádó rendkívül megosztó alapanyag. Van, aki rajong érte, mások értetlenül állnak a csúszós zöld húsban rejtező hatalmas mag felett. Az avokádó használata nem egyértelmű, a Közép-Amerikából származó gyümölcs ránézésre nem adja magát, itt bizony elkél néhány tipp, hogy mit is kezdjünk vele, ha már hazavittük.
Milyen avokádót vegyünk?

Az avokádó vásárlásánál ügyeljünk rá, hogy csak feszes, fényes héjú, foltoktól mentes példányokat vegyünk. Az nem baj, ha puha, nyomásra picit enged, de az sem feltétlen probléma, ha kőkemény, ebben az esetben csak a tervezett fogást kell kicsit elnapolnunk, amíg a konyhapulton beérik a gyümölcsünk. Ezt elősegíthetjük, ha egy-két banánnal együtt papírzacskóba tesszük, s így hagyjuk érni.

Hogyan pucoljuk meg?

Az avokádónak rengeteg fajtája ismert, nálunk általánosságban 2-3 féle avokádóhoz lehet hozzájutni.  Bármilyen avokádó is kerüljön a kezünk közé, a pucolása ugyanúgy zajlik. A tojásdad gyümölcsöt hosszában – a benne lévő kerek maggal számolva – félbe vágjuk, majd a mag mentén a feleket elfordítjuk (mintha Rubik kockával játszanánk), s óvatosan lehúzzuk a magról. Az érett gyümölcshúst könnyedén kikanalazhatjuk a héjból vagy a héját hámozóval eltávolíthatjuk a húsról.

 Az avokádó felhasználása

Az esszenciális zsírsavakban igen gazdag, krémes, érett avokádó már önmagában is tökéletes kence, de fűszerekkel, egyéb alapanyagokkal (pl. tejföllel) kiegészítve számtalan krém és mártogatós alapja lehet. Az avokádóból könnyedén elkészíthetjük a mexikói konyha kedvencét a guacamolét is. A gyümölcshúst vékony szeletekre vágva salátákhoz is adhatjuk. A zöldsaláták mellett a csirkehúsos salátákban, tésztasalátákban  nagyon jó a helye van.

Zsíros állagának köszönhetően a sütemények világában is megállja a helyét, nem csak kevert tésztákban remekel, hanem vegán tortakrémnek is kitűnő. Nagyon jó barátságot ápol a földiével, a csokoládéval is, érdemes kipróbálni őket együtt.

Nem csak enni, hanem inni is javasolt, a különféle zöld turmixokba, smoothie-kba is célszerű belekomponálni egy kevés avokádót is, hogy még krémesebb és egészségesebb legyen az összhatás.

Így nem barnul meg az avokádó >>>
Tuti avokádós receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss