Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd az inkák aranyát a konyhádban!

default user icon
MME
A Dél-Amerikában ötezer éve becsben tartott quinoát a spanyol hódítók elől bujdosó bennszülöttek az Andok eldugott vidékeire menekítették. A történelem viharait titkos fennsíkokon túlélt növényt a múlt század hetvenes éveiben újra felfedezték, és azóta afrikai, ázsiai és európai ültetvényeken is termesztik.

A 21. század szuper élelmiszerének számító quinoa úgynevezett álgabona,  amely valójában a paraj és a cékla családjába sorolandó. Termése gluténmentes, könnyen emészthető, és valamennyi esszenciális aminosav megtalálható benne. Akár 22 százalékot elérő proteintartalmánál fogva kiváló növényi fehérjeforrás a vegák számára, ezenkívül gazdag vitaminokban, kalciumban és vasban.

Hol kapható?

Fehér, vörös, fekete és vegyes változatban egyaránt jelen van az élelmiszer-áruházak, a drogériák, a bio- és a natúrboltok polcain. Kimérve és főzőtasakos kivitelben, továbbá puffasztva és lisztté őrölve is kínálják . 

Miért kell alaposan megmosni?

A nyers mag egy szaponin nevű keserű anyagot tartalmaz, amely mosással eltávolítható, illetve hőkezeléssel közömbösíthető. A héjas quinoát váltott vízben kell megmosni, a hántolt magokat elég a csap alatt lezuhanyozni a biztonság kedvéért.

Könnyen puhul

A csomagolt termékeken általában feltüntetik a főzési időt. Ha mégsem, akkor főzd a quinoát forrástól számított kb. 15 percig. Fedő alatt, valamint a fehér fajtának rövidebb idő is elég lehet. 10 dkg nyers magra 2,5 dl vizet számolj.

Sóshoz és édeshez is passzol

Őshazájában a quinoát  vízben vagy tejben megfőzik és kásaként fogyasztják, továbbá lisztté őrölve gabonaként használják fel. A kölesre emlékeztető, kellemesen diós aromájú magvakat fantáziád szerint müzlibe, burgerbe, rakott ételekbe, süteményekbe teheted.

Helyettesíti a rizst

A szokásos módon hamis rizottót  készíthetsz belőle. Ugyanúgy gazdagíthatod pl. gombával és felöntheted alaplével, fehérborral, mint a valódit.

Kiváló salátának, köretnek

Tabulé salátához  enyhén sós vízben főzz puhára 25 dkg átmosott quinoát a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Közben kockázz apróra egy kígyóuborkát és 6 db hámozott paradicsomot, továbbá vágj finomra 3 szál újhagymát, valamint 1 maréknyi menta- és 3 maréknyi petrezselyemlevelet. A leszűrt és kihűlt quinoát nagy tálban forgasd össze a zöldségekkel és a zöldfűszerekkel, majd a 1 db lime levéből, 5 ek balzsamecetből, 1 késhegynyi csiliporból és sóból, borsból kevert dresszinggel.

HAMIS RIZOTTÓ QUINOÁBÓL >>> 

DIÓS PULYKA KEBAB SÁFRÁNYOS MAJONÉZZEL ÉS VÖRÖSÁFONYÁS QUINOÁVAL >>> 

15 EXTRA KÖRET HÚSOK MELLÉ, HA UNOD A RIZST ÉS A KRUMPLIPÜRÉT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss