Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd az édesburgonyát - 7 tipp a batátához!

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

A világ más tájain az alapvető zöldségfélék közé tartozik, és nálunk is egyre több helyen kapható. 

Érdemes kipróbálni, mert szinte bármit készíthetsz belőle. Tudtad, hogy rendszeres fogyasztásával még kettes típusú diabétesz esetén is kordában tartható a vércukorszint?

Vásárlás és fajták

A hazai üzletekben többnyire spanyol, egyiptomi és marokkói, esetleg amerikai édesburgonyával – más néven batátával – találkozhatsz. Ha fontosnak tartod, hogy a zöldség ne járja be a fél világot, mire az asztalodra kerül, derítsd fel a (bio)piacokat és kutakodj a weben, mert itthon is termelik ám!

Az édesburgonya alakja lehet gumós vagy hosszúkás, a héja fehér, sárga, piros vagy barna, a belseje pedig általában sárga, narancssárga. Biotermelőtől fehér húsú, lila héjú különlegességet is beszerezhetsz.

Tárolási tudnivalók

Fagymentes pincében vagy 10 fok alatti hűvös, sötét helyen az édesburgonya egy hónapig gond nélkül eláll. A hűtőben azonban megváltozik az íze.

Szobahőmérsékleten nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, mert a gumók rövid időn belül összetöpörödnek, fonnyadttá válnak.

A kelleténél többet meghámoztál? Műanyag dobozban tedd a hűtőbe a felesleget: ráérsz 4 napon belül felhasználni.

Az előfőzés után lefagyasztott édesburgonyát 3 hónapig eltarthatod.

Konyhai tanácsok

Az édesburgonyát főzheted, párolhatod, sütheted vagy grillezheted.

Vízben főzés helyett gőzöld inkább párolóbetétben! Így elkerülheted, hogy kioldódjanak belőle az értékes tápanyagok.

A zöldségfélékben előforduló béta-karotin jobban hasznosul a szervezetünkben, ha az elkészült étel tartalmaz némi zsiradékot. Ezért gőzölés, illetve párolás után adj az édesburgonyához kb. 1 ek extra szűz olívaolajat.

Sütésekor ne hevítsd túl a zsiradékot, mert a 150 foknál forróbb olaj károsítja a hőre érzékeny tápanyagokat!

A bio-édesburgonyát nem kell meghámozni, a héjával együtt fogyasztható. 

Felhasználási ötletek

Az édesburgonyát ugyanúgy elkészítheted, mint a közönséges krumplit. Helyettesítheted vele a burgonyapürét, a sült burgonyát, a héjában sült vagy a steakburgonyát.

Süsd meg hosszúkás darabokra vágva, és tunkold különféle mártogatósokba!

Sütőtökös recepteket is kipróbálhatsz vele.

Édeskés íze miatt ideális süteményekbe, desszertekbe. 

Édesburgonyafánk >>> 

Édesburgonyás gofri >>>   

3 extra tipp

Gluténmentes pirítós reggelire

Moss meg alaposan egy nagy édesburgonyát, töröld szárazra, és szeleteld fel hámozatlanul kb. 1 cm vastagon. Süsd meg a szeleteket a maximumra állított kenyérpirítóban! Előfordulhat, hogy 2-3-szor vissza kell tenni őket, hogy jól átsüljenek.

A kenyérhelyettesítő pirítósokat megrakhatod pl. tükörtojással vagy felszeletelt avokádóval, továbbá megkenheted zöldfűszeres szendvicskrémmel vagy feta sajtos-tejfölös kencével. Ha édesszájú vagy, kend meg mogyoróvajjal és pakold meg banánkarikákkal.

Batátaszirom mikróban

A meghámozott édesburgonyát uborkareszelőn gyaluld vékonyra, majd egy rétegben oszd el üvegtányéron, esetleg a forgótálcán, és mikrózd a készülék teljesítményétől függően 3-4 percig. (Első alkalommal tapasztald ki az optimális fokozatot és időt.) Miután kivetted a chipset, várj egy fél percet. Ha puha marad, tedd vissza még egy kis időre, hogy elnyerje a kellően ropogós állagot. Végül ízesítsd sóval vagy/és fűszerekkel.

Tepsis batátachips

Szeletelj fel vékonyan vagy gyalulj le 2 db édesburgonyát, és tedd nagy nejlonzacskóba. Keverj össze 3 ek (olíva)olajat 3 csipet sóval és 2 csipet őrölt borssal, locsold a burgonyára, és jól rázd össze a lezárt zacskóban. Rendezd el egy rétegben egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és süsd 150 fokon 15-20 percig. A sütőből kivéve még puha, de pár perc múlva ropogós lesz.

Még több az édesburgonyáról >>>  

Édesburgonya receptek >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss