Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így győzd le a nassolási vágyadat!

A gyakori csipegetés nem használ sem az egészségednek, sem az alakodnak. De vajon hogyan győzhetnéd le a gyakori és sokszor mindent elsöprő édesség iránti vágyat? Egyél, hogy fogyj!

Két étkezés között néhány szem gumicukor, a délutáni kávéhoz egy szelet torta, vacsora után egy-két szelet csoki – sokan csillapítják az éhségüket édességekkel. Bár ezek valóban finomak, sajnos nem lakunk jól tőlük... Sőt, a későbbiekben egyre többet kíván majd belőlük a szervezetünk!

Az ördögi körből úgy léphetünk ki, ha nem várjuk meg, amíg kitör rajtunk a nassolási láz, hanem eleve olyan élelmiszereket választunk, amelyek hosszan tartó telítettségérzetet okoznak, és a szervezetünket sem terhelik meg. Összeállításunkból ezeket az ételeket ismerheted meg. Legalább az egyiket mindenképpen próbáld meg valamelyik főétkezése részévé tenni!

8 étel, amitől szebb és karcsúbb leszel! >>>

A következő élelmiszerekben az a közös, hogy nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Így tovább érzed magad jóllakottnak, és ritkábban tör majd rád a nassolási vágy, ráadásul a hasnyálmirigyednek is kevesebb inzulint kell termelnie. Márpedig minél kevesebb inzulin termelődik, a szervezeted is annál kevesebb zsírt raktároz el!

Tofu

Növényi fehérje, rengeteg rostanyag: ezek a legfontosabb telítő összetevői
a sokoldalú szójaterméknek. Vacsorára fogyasztva egész éjszaka gondoskodik a zsírégetésről. A benne lévő kolin fontos szerepet játszik a zsíranyagcserében. A tofu zsírszegény is, így ideális fogyasztó élelmiszer.

Tipp: Rizzsel és brokkolival kombinálva hatásos salaktalanító.

Burgonya

Azt tartják róla, hogy hizlal, pedig a krumpli kifejezetten zsír- és kalóriaszegény zöldség. Sok szénhidrátot, fehérjét és rostanyagot, sőt, még káliumot és C-vitamint is tartalmaz. Mivel a szénhidrátok ezen fajtája nem tud felszívódni a belekben, a burgonya nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Fogyasztásakor csak kevés inzulin termelődik a testben, ez pedig segít elkerülni a nassolási rohamot. Magas káliumtartalmának köszönhetően remek vízhajtó, segíti a sejtekben lévő felesleges folyadék kiürülését, és egyúttal méregtelenít is.

Tipp: A joghurtos-tojásos-póréhagymás burgonyasaláta csodásan eltelíti az embert: a növényi és állati fehérjék elűzik a farkaséhséget!

Sovány túró

Magas protein- és víztartalma révén jó időre eltelít majd. Krémes állaga is hozzájárul a jóllakottságérzet kialakulásához. A benne lévő kalcium aktivizálja a zsíranyagcserében részt vevő hormonokat és enzimeket. Néha a magasabb, 20%-os zsírtartalmú fajtákat is választhatod, mivel a tejzsírban lévő linolsav támogatja az izomépítést.

Tipp: Keverj össze néhány kanál zsírszegény túrót némi durvára tört dióval, valamint naranccsal vagy grépfrúttal. A csonthéjasban található E-vitamin és a citrusfélékben lévő C-vitamin is segíti a zsírégetést.

Teljes kiőrlésű kenyér

Hosszan tartó szénhidrát-felszívódást biztosít, így fokozatosan emeli meg a vércukorszintet. Magas rostanyagtartalma révén késlelteti a cukor felszívódását, az emésztőtraktusban megduzzadva pedig hosszú ideig tartó teltségérzetet okoz. Minimum 1,5 liternyi folyadék bevitelével tovább erősítheted ezt a hatást. A gabonafélék nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot. Ez az ásványi anyag felelős a sejtek oxigénellátásáért, továbbá a zsírégetésben is fontos szerepet játszik.

Tipp: Finom reggeli a teljes kiőrlésű pékáru krémsajttal és rukkolával. A kenyér és a krémsajtban lévő fehérje eltelít, a rukkola csípős ízéért felelős hatóanyag pedig beindítja az anyagcserédet.

Vörös húsok

Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően igen laktató eledelek, a bennük lévő nyomelem, a króm pedig nemcsak a farkaséhség leküzdésében segít, hanem az emésztést is megkönnyíti. A vörös húsokban sok az L-karnitin: ennek az anyagnak a segítségével jutnak el a táplálékban lévő zsírsavak a sejtekhez, ahol aztán energiává alakulnak át. Emellett a vörös húsoknak a cinktartalmuk is magas, ez a nyomelem pedig szintén ösztönzi a zsírégetést. Ha kellő mennyiség található belőle a szervezetedben, akkor a hasnyálmirigy kevesebb inzulint termel, tehát a fogyás is eredményesebb.

Tipp: Darált hús paradicsomszósszal és teljes kiőrlésű tésztával: ez a kombináció hosszú időre eltelít majd!

Ezek is érdekelhetnek