Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így főzz tökéletes gulyáslevest

Nemzeti eledelünket kezdetben a marhapásztorok, vagyis a gulyások főzték ráérősen bográcsban, a pusztában rendelkezésükre álló kevés hozzávalóból.

Tudtad?

A hagyományos magyar gulyásleves szerepel a világ 100 legismertebb étele között, és 2017 óta hivatalosan is hungarikum.

Hozzávalók

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével” – írta egykor Gundel Károly vendéglős. Az idők folyamán került bele leveszöldség, zöldpaprika és paradicsom is, hogy laktatóbb legyen.
Eredetinek tekinthető recept nem létezik, lényegében mindenki az otthon tanultak szerint, a saját ízlése szerint variálva készíti. Bográcsban és fazékban egyaránt finom lesz, ha a jó minőségű alapanyagokat türelmesen hagyod puhulni a rántás nélküli paprikás lében.

Hús

A neves szakácskönyvírók közül Zilahy Ágnes a felsált, Magyar Elek a marha többféle részét ajánlja, így a vesepecsenye szélét, egyes belsőségeket (szív, máj, tőgy), a csülköt és a bőrös pofahúst.
Az otthoni főzéshez marhalapockát és lábszárt vegyél, vagy bízd magad a hentesre, és kérj tőle jófajta gulyáshúst. A marhahúst lecserélheted sertésoldalasra és szűzpecsenyére.

Zsiradék

Legjobb a mangalicazsír, vagy olvassz ki füstölt szalonnát, és szükség esetén adj hozzá még egy kis zsírt. Megfelel az étolaj is.

Zöldségek

Használj kiváló minőségű hazait, pl. makói hagymát, cecei paprikát, szentesi paradicsomot, valamint nem szétfövő – A vagy B jelölésű – burgonyát. Ügyelj az arányokra: hagymából elegendő a hús kb. 20%-a, petrezselyemgyökérből feleannyi kell, mint sárgarépából, a krumpli pedig ne legyen több, mint a hús mennyisége.

Fűszerek

A gulyáslevest hagyományosan szegedi vagy kalocsai édes-nemes paprikával, fokhagymával, köménymaggal, sóval, borssal és tetszés szerint babérlevéllel, zellerzölddel ízesítheted.

Csipetke

10 dkg lisztet mélytányérban keverj össze 1 db tojással és pici sóval, gyúrd simára, majd nyújtsd vékonyra lisztezett deszkán. Végül csipkedj belőle apró darabokat a kész levesbe.
Csipetke egyszerűen: 1-2 ek lisztet keverj el némi sóval és gyúrd össze annyi vízzel, hogy kemény tésztát kapj, majd az ujjaiddal csippentgetve szórd a levesbe.
Ezt a levesbetétet külön is kifőzheted egy kevés lében vagy sós vízben, majd megpiríthatod füstölt szalonna kiolvasztott zsírján, és külön tálalhatod. Csipetke helyett (fehér) kenyeret kínálhatsz.

Elkészítés

Készíts pörköltalapot a zsiradékon megpirított, pirospaprikával megszórt hagymából, majd dobd rá a húst és pirítsd meg. Ízesítsd köménnyel, sóval, fokhagymával, és kevés vízzel felöntve párold majdnem puhára. Ezután pirítsd a zsírjára, majd add hozzá a feldarabolt leveszöldséget és burgonyát. Piríts tovább, amíg a burgonya üvegesedni kezd, majd add hozzá a paprikát, paradicsomot, és engedd fel annyi vízzel, amennyi levest szeretnél. Végül fűszerezd meg, és főzd puhára az egészet.
Tipp: Sokkal jobban kijönnek az ízek, ha a felöntéshez lágy vizet használsz. Ha nincs szűrőkancsód, forrald fel a szükséges mennyiséget, majd hűtsd le.

ÍGY KÉSZÍTS HERCEGNŐBURGONYÁT HÁZILAG >>> 

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES KRUMPLIPÜRÉT LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES PIZZASZÓSZT HÁZILAG >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin