Itt az Oktoberfest, süss-főzz sörrel! 5 tipp + 4 eredeti bajor recept!

default user icon
Török Zsuzsa Világkonyha
0
Az Oktoberfest apropóján már sok szó esett a sörkorcsolyákról, ezért most nem sörhöz való, hanem sörrel készült finomságokat ajánlunk egy otthoni sörpartihoz.

A sörfőzésben jeleskedő népek közül a bajorok nemcsak a világ legnagyobb sörünnepével tűnnek ki, hanem számos sörös receptjükkel is.

Sörrel készült leveseik valódi folyékony kenyerek, hiszen ilyen tápláló eledelt eredetileg a hosszú vallási böjtök idején fogyasztottak a szerzetesek. A receptek a kolostorokból terjedtek el a nép között.

ÍGy főznek sörrel:
# 1.

Sütéshez-főzéshez az ételek jellegének megfelelően használnak világos, barna és baksört, újabban pedig alkoholmentes söröket is.

# 2.

A hús alá öntött sörtől olyan omlósak és ízletesek a sültjeik.

# 3.

Főleg a pilzeni típusú söröket salátaöntetbe, pácba keverik - például így:

Sörös pácban marinált, grillezett kecskesajt tésztasalátához

4 adag

Hozzávalók:
3 ág kakukkfű
1 kis üveg (0,33 l) pilzeni típusú sör
7 ek zöldfűszerecet
1 tk méz
4 kis korong friss kecskesajt

4-5 ek repceolaj
20 dkg tojásos csavart tészta
2 csokor rukkola
1 fej radicchio saláta
1 csokor snidling
2 ek csemegemustár
bors

Elkészítés:

1. A kakukkfüvet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. A sört összekeverjük 1 tk kakukkfűvel, 2-3 ek ecettel, a mézzel és némi borssal. Belehelyezzük a sajtkorongokat, és 1-2 órán át pácoljuk.

2. Nagy edényben 1 ek olajjal és sóval vizet forralunk, majd a tésztát az utasítás szerint haraphatóra főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.

3. Közben a megmosott, megtisztított rukkolát és radicchiót falatnyi darabokra tépjük, a snidlinget felkarikázzuk. A maradék ecetet és olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt egy kupicányi páclével együtt, majd sóval és borssal ízesítjük. 

4. A kihűlt tésztát összeforgatjuk a salátalevelekkel, valamint a dresszinggel, és elosztjuk 4 tányéron.

5. A sajtkorongokat 2-3 percig grillezzük, amíg olvadni kezdenek, majd a tésztasalátára helyezzük, durvára tört borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk.

# 4.

Sörtésztában ugyanúgy sütnek pl. zöldségeket, húsokat , de a sörrel kelt tésztákat is lazítanak.

Fekete-erdei kenyérlángos

4 adag

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1/2 tasak élesztőpor
kb. 1/8 l baksör
2 ek repceolaj

25 dkg paradicsompüré
2 ek szárított zöldfűszerkeverék
1 fej hagyma
20 dkg rókagomba
10 dkg szeletelt sonkaszalonna
2 db mozzarella (125 g-os)
olaj és liszt a tepsihez

Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük az élesztőporral. Hozzáadjuk a sört és az olajat, szórunk rá 1 tk sót, és robotgép dagasztópálcájával összedoglzozzuk. Akkor jó, ha már nem ragad. Cipóvá formázzuk, és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

2. Közben a paradicsompürét a fűszerkeverékkel, sóval és borssal ízesítjük. A hagymát félbevágjuk, és felszeleteljük. A gombát ledörzsöljük, a szalonnát vékony, a mozzarellát kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Olajjal kikenünk egy tepsit, és meghintjük liszttel. A megkelt tésztából egy kerek lapot nyújtunk. A tepsibe fektetjük, megkenjük a paradicsomszósszal, megrakjuk a szalonnával, a hagymával, a feldarabolt gombával és a mozzarellával, majd a sütő aljában 220 fokon 20 percig sütjük. 4 cikkre vágva kínáljuk.

# 5.

Krémeket, fagylaltokat, sorbet-kat és parfékat is készítenek sörrel. 

SÖRPARFÉ BAKSÖRBŐL >>> 

SÖRKRÉMES POHÁRDESSZERT A SZEZON GYÜMÖLCSEIVEL >>>
 Az Oktoberfest történetéről itt olvashatsz >>>  
A bajor sörkorcsolyákról korábban itt írtunk >>> 
Sörkorcsolya-receptekért katt ide >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin