A sörfőzésben jeleskedő népek közül a bajorok nemcsak a világ legnagyobb sörünnepével tűnnek ki, hanem számos sörös receptjükkel is.
Sörrel készült leveseik valódi folyékony kenyerek, hiszen ilyen tápláló eledelt eredetileg a hosszú vallási böjtök idején fogyasztottak a szerzetesek. A receptek a kolostorokból terjedtek el a nép között.
ÍGy főznek sörrel:
# 1.
Sütéshez-főzéshez az ételek jellegének megfelelően használnak világos, barna és baksört, újabban pedig alkoholmentes söröket is.
# 2.
A hús alá öntött sörtől olyan omlósak és ízletesek a sültjeik.
# 3.
Főleg a pilzeni típusú söröket salátaöntetbe, pácba keverik - például így:
Sörös pácban marinált, grillezett kecskesajt tésztasalátához
4 adag
Hozzávalók:
3 ág kakukkfű
1 kis üveg (0,33 l) pilzeni típusú sör
7 ek zöldfűszerecet
1 tk méz
4 kis korong friss kecskesajt
só
4-5 ek repceolaj
20 dkg tojásos csavart tészta
2 csokor rukkola
1 fej radicchio saláta
1 csokor snidling
2 ek csemegemustár
bors
Elkészítés:
1. A kakukkfüvet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. A sört összekeverjük 1 tk kakukkfűvel, 2-3 ek ecettel, a mézzel és némi borssal. Belehelyezzük a sajtkorongokat, és 1-2 órán át pácoljuk.
2. Nagy edényben 1 ek olajjal és sóval vizet forralunk, majd a tésztát az utasítás szerint haraphatóra főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
3. Közben a megmosott, megtisztított rukkolát és radicchiót falatnyi darabokra tépjük, a snidlinget felkarikázzuk. A maradék ecetet és olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt egy kupicányi páclével együtt, majd sóval és borssal ízesítjük.
4. A kihűlt tésztát összeforgatjuk a salátalevelekkel, valamint a dresszinggel, és elosztjuk 4 tányéron.
5. A sajtkorongokat 2-3 percig grillezzük, amíg olvadni kezdenek, majd a tésztasalátára helyezzük, durvára tört borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
# 4.
Sörtésztában ugyanúgy sütnek pl. zöldségeket, húsokat , de a sörrel kelt tésztákat is lazítanak.
Fekete-erdei kenyérlángos
4 adag
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1/2 tasak élesztőpor
kb. 1/8 l baksör
2 ek repceolaj
só
25 dkg paradicsompüré
2 ek szárított zöldfűszerkeverék
1 fej hagyma
20 dkg rókagomba
10 dkg szeletelt sonkaszalonna
2 db mozzarella (125 g-os)
olaj és liszt a tepsihez
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük az élesztőporral. Hozzáadjuk a sört és az olajat, szórunk rá 1 tk sót, és robotgép dagasztópálcájával összedoglzozzuk. Akkor jó, ha már nem ragad. Cipóvá formázzuk, és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
2. Közben a paradicsompürét a fűszerkeverékkel, sóval és borssal ízesítjük. A hagymát félbevágjuk, és felszeleteljük. A gombát ledörzsöljük, a szalonnát vékony, a mozzarellát kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk.
4. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Olajjal kikenünk egy tepsit, és meghintjük liszttel. A megkelt tésztából egy kerek lapot nyújtunk. A tepsibe fektetjük, megkenjük a paradicsomszósszal, megrakjuk a szalonnával, a hagymával, a feldarabolt gombával és a mozzarellával, majd a sütő aljában 220 fokon 20 percig sütjük. 4 cikkre vágva kínáljuk.
# 5.
Krémeket, fagylaltokat, sorbet-kat és parfékat is készítenek sörrel.