Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így étkezz 30, 40 és 50 évesen!

default user icon
MME
Minden életszakaszban másképpen működik a szervezet, nem meglepő tehát, ha a korábban bevált alakformáló menüsor egy idő után már nem tünteti el a zsírpárnákat. Íme néhány tipp, amely korosztályok szerint segít a fogyásban!

30 +

A legtöbb nő ekkorra tartós kapcsolatot alakít ki, és egyre inkább a párja ízlése szerint főz. Mivel a férfiak jelentős része a zsírosabb falatokat részesíti előnyben, ezért könnyebben felszaladhatnak a kilók. A terhesség után is gyakran marad hátra súlyfelesleg, sőt, többnyire a kisgyerekek utáni maradékot is az anyák eszik meg, ami szintén okozhat hízást. A családi élet mellett további veszélyforrás a munkahely: a megfeszített tempó és a stressz általában helytelen evési szokásokkal párosul. Sokan fogyókúrával próbálják megtartani az alakjukat, csakhogy a leadott súlyfelesleg gyakran újabb pluszkilók kíséretében tér vissza.

Hogyan tartható fenn az egyensúly?

A nők testének kevesebb kalóriára van szüksége, mint a férfiaknak, ezért ha nem főzöl külön magadra, akkor kisebb adagokat fogyassz az ételekből. A gyerekek maradékait nem kell mindig megenni, ha sokat hagynak a tányéron, tedd el vacsorára vagy másnapra. Szánj elég időt az étkezésekre! Ha napközben csak csipegetsz, észrevétlenül többet eszel, mint amennyit akarsz. Próbálj mindennap legalább 8 órát aludni, ha nem tudsz, akkor próbálj hétvégén szunyókálni egy keveset. Így a stresszhormonszínt rendeződik, és nem tör rád rohamszerűen a farkaséhség.

Fanny-tanács: Reggelire zsírszegény tejterméket, gabonapelyhet vagy teljes kiőrlésű kenyeret és gyümölcsöt fogyassz. Az ebédedben és a vacsorádban a zöldségek, a saláták játsszák a főszerepet, amelyeket kombinálj fehérjedús hallal vagy hússal. Napi 2 adag gyümölcsöt, zöldséget vagy rizst mindenképpen ajánlott elfogyasztani, hiszen kiváló káliumforrások, és segítségükkel kihajthatod a szervezetből a vizet. A cikória, az endívia és a madársaláta keserű anyagai serkentik az emésztést, valamint az anyagcserét.

40 +

Ezekben az években sokszor érzi úgy az ember, hogy elég csak rápillantania egy szelet tortára, és máris felszaladt rá legalább egy kiló. Ennek oka a hormontermelés változása és az, hogy az anyagcsere is mintegy 15%-kal lelassul. Ráadásul csökken az energiát felhasználó izmok aránya, helyettük zsírtartalékok képződnek. A szervezet kevesebb kalóriát éget el, amitől könnyebben megindul a hízás.

Hogyan tartható fenn az egyensúly?

Különösen fontos ebben az életkorban az izomtömeg megtartása, illetve építése. Az állóképességet fejlesztő sportok, például a futás, a bringázás vagy az úszás kiválóan segítenek ebben. A túlzott stressz ellen tökéletes a jóga vagy az autogén tréning. A tudatos táplálkozás híveként ugyanis 40 felett már nem csak arra kell ügyelned, hogy az ételeid ne legyenek túlságosan zsírosak és cukrosak!

Fanny-tanács: Ebben az életkorban a kalóriaszükséglet csökken, a tápanyagszükséglet nő. A zsírszegény húsból vagy halból, gyümölcsből, zöldségből és teljes kiőrlésű termékből álló keverék eltelít, kíméli az alakod, és fontos tápanyagokkal látja el a szervezetét. A sovány húsokban lévő fehérje felgyorsítja az anyagcserét, a halfélék pedig omega-3-tartalmuk révén csökkentik a kilóid számát. A megfelelő hatékonyság érdekében lehetőleg hetente kétszer kerüljenek a tányérodra tengeri fogások, melyeket lehetőleg repceolajjal készíts el. Igyál sok zöld teát, ez szintén felturbózza az anyagcserét. Ha napközben megéhezel, válassz zsírszegény joghurtot, gyümölcsöt vagy extrudált kenyeret túróval.

50 +

A menopauza időszakában a szervezet egyre kevesebb női nemi hormont termel, ezért a tipikus zsírpárnák a csípőn és a combon visszafejlődnek, ellenben a hason gyarapodni kezdenek. Az ösztrogéntermelés csökkenése ráadásul fokozza az étvágyat, ezért szinte egész nap nassolni szeretnél. A szó szoros értelmében megnehezíti a test dolgát az egyre fokozódó vízfelhalmozódás. Az enyhébb panaszok pedig elvehetik kedvedet a testmozgástól.

Hogyan tartható fenn az egyensúly?

Próbálj mindig házi kosztot fogyasztani, mert így egészséges és alakbarát hozzávalókból tudod elkészíteni a napi fogásokat. Találj ki előre, mikor eszel: a fix időpontokra betervezett tízórai, uzsonna megfékezi a csillapíthatatlannak tűnő nassolási vágyat. Ideális választás ilyenkor egy kis adag müzli, teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcs vagy zsírszegény tejtermék. Igyekezz minél többet sportolni, hogy növeld az energiaszükségleted. Az állóképességet fejlesztő sportok ideálisak. A gimnasztika és a Pilates segít az alakformálásban, a nyújtás rugalmassá teszi az izmokat, és megelőzi a görcsös feszülést.

Fanny-tanács: Az étrendedben szerepeljenek természetes ösztrogéneket tartalmazó szójatermékek is. Segítségükkel megfékezheted a csökkenő hormonok okozta súlygyarapodást. Lehetőleg naponta fogyassz el egy adag szójatejet, tofut vagy zöld szójababot. Mindemellett a kalciumbevitelre is fontos odafigyelni, hogy erősítse a csontokat. Rendkívül jó hatással vannak az emésztésre a ballasztanyagok. Többek között arról is gondoskodnak, hogy a vércukorszint csak lassan emelkedjen meg, így megelőzhetők az éhségrohamok. Egyél sok teljes kiőrlésű terméket, hüvelyeseket, gyümölcsöt, zöldséget és salátát. 

(Forrás: Fanny magazin)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss