Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így előzzük meg a szívpanaszokat

Minimális mozgás, sok édesség, zsíros ételek: ez az életstílus előbb vagy utóbb biztosan beteggé tesz. Változtassunk időben!

Mindenhol azt halljuk, hogy a jóléti társadalmakban folyamatosan nő az átlagéletkor. Számtalan kutatás azonban épp ennek az ellenkezőjére hívja fel a figyelmet: napjaink elkényelmesedett fiataljai bizony nem fogják egészségesen megérni az öregkort! Ennek oka egy egyre gyakoribb tünetegyüttes, a metabolikus szindróma. A név mögött az érrendszerre és szívre nézve halálos kvartett, a magas vérnyomás, a túlsúly, a magas vérzsírszint és a vércukor-anyagcserezavar együttes megjelenése rejtőzik. Ennek hosszú távú következménye nem más, mint az arterioszklerózis, azaz az érszűkület, amely azután vérkeringési zavarokhoz, később pedig szívinfarktushoz, szélhűdéshez vagy más életveszélyes betegségekhez vezethet.

Bűnös túlzások
Tény, hogy szívesen táplálkozunk egészségtelenül: túl sokat eszünk, és akkor is valami túl zsírosat vagy épp túl édeset, és emellett lustálkodni is szeretünk. Pedig a cukor és a zsír az életüket a tévé vagy a számítógép előtt eltöltő emberek halálos ellenségei!
Ha velünk is ez a helyzet, tudomásul kell vennünk, hogy itt sajnos nem segít semmilyen orvosság, csak az észérvek: meg kell változtatnunk az étkezési szokásainkat, kevesebb alkoholt szabad fogyasztania, le kell szoknia a dohányzásról, valamint el kell kezdenie a rendszeres mozgást.
Már néhány apró változtatás is csodákat tesz! Például egy 100 kg-os ember vérnyomását és a vérében lévő „rossz” koleszterin, az LDL szintjét már 10 kg-nyi felesleg leadása is olyannyira képes mérsékelni, hogy közel 25%-kal csökken az esélye annak, hogy az illető szívinfarktusban hunyjon el.

Kis lépések, nagy eredmény
Az ereink egészségének megőrzése érdekében elsősorban a táplálkozásunkon kell változtatnunk, hiszen a cél a koleszterin lerakódásának megakadályozása. Ebben segítenek a mediterrán konyha ételei, például a zöldségek és a gyümölcsök, az olívaolaj, a halak, a szárnyasok, a diófélék és naponta egy kevés vörösbor.
Ugyanilyen fontos az erek számára a mozgás is: mivel állandóan, a nap 24 órájában dolgoznak, folyamatosan edzésben kell tartania őket. Éppen ezért lift helyett mindig használjuk a lépcsőt, és ahelyett, hogy e-mailt írunk a szomszédos szinten dolgozó kollégánknak, inkább szaladjunk át hozzá. A bevásárlást is intézzük gyalogosan vagy kerékpárral, és a távirányítókat ugyancsak száműzzük a környezetünkből! Próbáljuk ki, hogy 2 napig nem kapcsoljuk be a tévét vagy a számítógépet – sok minden másra jut majd időnk!

Ezek is érdekelhetnek